Δευτέρα, 17 Ιουν.
33oC Αθήνα

Στο limit up…οι ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα

Οι ΑΠΕ «ήρθαν για να μείνουν» στο ενεργειακό σκηνικό της χώρας μας. Αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα δείχνουν οτι κάτι αλλάζει στην χώρα του λιγνίτη.

Νέα κλαδική έρευνα της ICAP Group για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναφέρει πως το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην συνολική εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε από 2,1% το 2006 σε 5,2% το 2011.

Την πενταετία 2006-2011, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (σε MW) αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 23% Τα αιολικά πάρκα κάλυψαν το 68% της συνολικής εγκατεστημένης δυναμικότητας το 2011.

Ακολούθησαν τα φωτοβολταϊκά με 21,6%, η ισχύς των οποίων σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση το 2011/10 (σχεδόν τριπλάσια ανάπτυξη).

Έως και τον Σεπτέμβριο του 2011, οι συνολικές αιτήσεις για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ αντιπροσώπευαν συνολική ισχύ 78.400 MW.

Η Ελλάδα διαθέτει υψηλό εκμεταλλεύσιμο ενεργειακό δυναμικό (άνεμος, ηλιοφάνεια κτλ.) συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες του ευρύτερου γεωγραφικού μας χώρου. Επίσης η χρήση του feed-in tariff για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη για όλες τις μορφές ΑΠΕ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στις 5 Απριλίου.

Φωτοβολταϊκά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε