Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Αντιδρούν στο κάψιμο των καλαμιών οι Οικολόγοι

Αντιδρούν στο κάψιμο των καλαμιών οι Οικολόγοι

Μοιάζει με κοινό μυστικό. Οποιοσδήποτε όμως τυχαίνει να περάσει από τον κάμπο της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή μπορεί να δει τους καπνούς που κατά καιρούς μαυρίζουν τον ορίζοντα…

Είναι η λύση που εξακολουθούν και σήμερα να επιλέγουν πολλοί γεωργοί για να «ξεφορτωθούν» τα υπολείμματα από τις καλαμιές στα χωράφια τους.

Ο τρόπος που ενδείκνυται βέβαια, είναι να τα μαζέψουν, όπως συνηθίζουν πλέον οι περισσότεροι και να τα κάνουν άχυρο που θα το χρησιμοποιήσουν ως ζωοτροφή ή θα το «σκορπίσουν» στο έδαφος ως λίπασμα.
 
Για το συνεχιζόμενο φαινόμενο αντέδρασαν πρόσφατα και οι Οικολόγοι Πράσινοι ύστερα από καταγγελίες που έκαναν πολίτες, κυρίως λόγω των αναπνευστικών προβλημάτων που τους δημιουργούσε ο καπνός.
 
«Η διαδικασία της καύσης των καλαμιών απαγορεύεται ρητά. Τόσο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, λόγω του κινδύνου μετάδοσης πυρκαγιάς, όσο και βάσει σχετικής κοινοτικής οδηγίας», εξηγεί η συνεργάτιδα των Οικολόγων Πρασίνων, Δήμητρα Γωγάκου.

«Πιο συγκεκριμένα η εγκύκλιος πολλαπλής συμμόρφωσης δεν επιτρέπει για κανένα λόγο την καύση σε προστατευόμενες περιοχές Natura. Αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές η καύση επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας και από την Πυροσβεστική. Εμείς, μετά από έρευνες διαπιστώσαμε ότι δεν έχει δοθεί καμία άδεια για καύσεις», συμπλήρωσε.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Λεωνίδα Κουϊμτζή, οι συνεταιρισμοί της περιοχής σε συνεργασία με το δήμο βγάζουν συχνά ανακοινώσεις ενημερώνοντας τους αγρότες πως η καύση των καλαμιών απαγορεύεται.
 
«Εκτιμώ ότι ένα ποσοστό της τάξης του 60% των αγροτών μαζεύει τα υπολείμματα και είτε τα αξιοποιεί για ζωοτροφή, είτε τα σκορπίζει στο χωράφι για λίπασμα. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι καλλιεργητές, τα χωράφια των οποίων βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Σε αυτά τα χωράφια τα υπολείμματα είναι αδύνατον να μαζευτούν και να αξιοποιηθούν. Όταν το δοκιμάσαμε δημιουργήθηκε ένα στρώμα που δεν άφηνε το έδαφος να «στραγγίσει» όπως λέμε εμείς. Νομίζω ότι για αυτές και μόνο τις περιπτώσεις θα μπορούσε να δοθεί άδεια, επειδή πραγματικά δεν υπάρχι άλλη επιλογή. Ωστόσο, η καύση θα μπορούσε να γίνει το χειμώνα όταν τα καλάμια θα έχουν ξεραθεί, για να μη σχηματίζονται καπνοί», διευκρίνισε ο κ.Κουϊμτζής. 
 
Σύμφωνα με την κ.Γωγάκου, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν απευθυνθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να ελέγξει τις περιπτώσεις που οι γεωργοί λαμβάνουν μεν επιδοτήσεις αλλά δεν συμμορφώνονται με την οδηγία που απαγορεύει την καύση των υπολειμμάτων. 
 
«Είναι λυπηρό να χάσουν τις επιδοτήσεις τους ορισμένοι γεωργοί αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην οικολογική καταστροφή που συντελείται», επεσήμανε η κ.Γωγάκου.
 
Πρόσθεσε επίσης, ότι πέρα από τα αναπνευστικά προβλήματα που προκαλεί ο καπνός και τον κίνδυνο μετάδοσης πυρκαγιάς, καταστρέφεται οργανική ύλη και υποβαθμίζεται η ποιότητα του εδάφους. 
 
Επιπλέον καίγονται έντομα, σαλιγκάρια ή ακόμη και ερπετά, χρήσιμα για τον κύκλο της καλλιέργειας. 
 
Μάλιστα, η ίδια ανέφερε ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στη φωτιά καίγονται δοχεία και υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα οποία κάνουν ακόμη πιο επιβλαβή τον καπνό.
 
 

Πολιτικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε