Πέμπτη, 16 Μαΐ
20oC Αθήνα

Αβεβαιότητα στις Ανανεώσιμες της Ελλάδας

Αβεβαιότητα στις Ανανεώσιμες της Ελλάδας

Ένας από τους ελάχιστους κλάδους στη χώρα μας που διατηρεί αναπτυξιακές προοπτικές δέχεται πιέσεις εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας αλλά και της έντονης φημολογίας για τροποποίηση των ήδη υφιστάμενων συμβάσεων.

 

Οι αναδρομικές περικοπές των Feed in Tariffs, η επιβολή έκτακτης φορολογίας, η θέσπιση πλαφόν στις kWh που θα αποζημιώνονται με Feed in Tariff και άλλα παρόμοια μέτρα κυκλοφορούν ως φήμες, δημιουργώντας αβεβαιότητα στον χώρα των Ανανεώσιμων Πηγών.

 
Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Παραγωγών Ηλεκτρισμού Ελλάδας (ΑΣΠΗ), με ανακοίνωση του θεωρεί ότι η λήψη άμεσων ή έμμεσων μέτρων που θα επηρεάσουν δυσμενώς υφιστάμενες υπογεγραμμένες συμβάσεις θα συντελέσουν στη δραστική μείωση των επενδύσεων στο τομέα των ΑΠΕ.
 
Όπως υποστηρίζει ο ΑΣΠΗ ακόμα κι αν τα μέτρα αφορούν μια συγκεκριμένη τεχνολογία ΑΠΕ, η αντιμετώπιση της πολιτείας είναι δυνατό να προκαλέσει αβεβαιότητα και στις υπόλοιπες τεχνολογίες και δραστική μείωση των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα.
 
«Λαμβάνοντας υπόψη τα περιβαλλοντικά οφέλη, την αποφυγή εκροής συναλλάγματος -αφού δεν απαιτείται η αγορά καυσίμου- καθώς και το γεγονός ότι η Χώρα μας είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ανανεώσιμες πηγές, καθίσταται σαφές ότι ο τομέας των ΑΠΕ είναι ένας ζωτικός τομέας της Εθνικής Οικονομίας ο οποίος πρέπει πάση θυσία να στηριχθεί και για τον οποίο πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξή του ιδιαίτερα κατά τη παρούσα περίοδο όπου παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση των νέων επενδύσεων εξαιτίας της παντελούς έλλειψης χρηματοδότησης» αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΣΠΥ.
 
Οι παραγωγοί ηλεκτρισμού του Συνδέσμου θεωρούν ότι την ίδια στιγμή που είναι οξύ το πρόβλημα χρηματοδότησης,αντί να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης, συζητούνται μέτρα που θα κλονίσουν την αξιοπιστία του επενδυτικού περιβάλλοντος κάτι που θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση των τομέα των ΑΠΕ.

Πολιτικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε