Δευτέρα, 6 Μαΐ
22oC Αθήνα

Αύξηση κατά σχεδόν 50% του ειδικού τέλους για τις ΑΠΕ το 2013

Αύξηση κατά σχεδόν 50% του ειδικού τέλους για τις ΑΠΕ το 2013

Οι καταναλωτες θα πληρώνουν 5,277 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα», δηλαδή ένα ποσό αυξημένο κατά 47% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά (3,592 λεπτά/κιλοβατώρα).

 
 
 

Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι επί παραδείγματι ένα νοικοκυριό με τρία μέλη που καταναλώνει 3.500 κιλοβατώρες το χρόνο θα κληθεί να καταβάλει μια πρόσθετη δαπάνη περίπου 60 ευρώ, ή συνολικά 185 ευρώ.

 
Αυτό θα συμβεί στη Γερμανία όπως ανέφεραν οι τέσσερις κυριότερες γερμανικές εταιρείες του τομέα, οι 50Hertz, Amprion, TenneT και TransnetBW.
 
 H Γερμανία εγκατέλειψε τα πυρηνικά σχέδια και θα στηρίξει τις ΑΠΕ. Γι αυτό πρέπει να γίνουν βιώσιμες.
 
Απο τον πρόσθετο φόρο θα συγκεντρωθεί περίπου 20,36 δισεκ. ευρώ το 2013.
 
Ο νόμος προβλέπει την υποστήριξη της πράσινης ενέργειας στη Γερμανία με την εξασφάλιση εγγυημένων τιμών για τις εταιρείες που διαχειρίζονται αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά συστήματα κ.λπ.
   
Η διαφορά μεταξύ της εγγυημένης τιμής και εκείνης της ζήτησης, που είναι χαμηλότερη, καλύπτεται από τους λογαριασμούς των καταναλωτών μέσω ενός πρόσθετου φόρου με την επιβολή του οποίου εξασφαλίζονται δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.
 
  Κυρίως λόγω αυτής της αύξησης το 2013, αναμένεται να υπάρξει μεγάλη αύξηση των φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων στη Γερμανία και να παραχθεί περισσότερη πράσινη ενέργεια στη Γερμανία ενώ η τιμή της μεγαβατώρας (MWh) αναμένεται να μειωθεί, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
 Υπάρχουν, πάντως, οι επικρίσεις για την αύξηση του κόστους της ενέργειας και αντιδράσεις, όμως, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Πέτερ Αλτμάιερ θεωρεί την αναθεώρηση του νόμου για τις ΑΠΕ «απολύτως αναπόφευκτη και αναγκαία».

Πολιτικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε