Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Διαμαρτυρία επενδυτών ΑΠΕ

Διαμαρτυρία επενδυτών ΑΠΕ

Οι παραγωγοί ενέργειας από Μικρά Υδροηλεκτρικά εκφράζουν την αντίθεση τους στην έκτακτη εισφορά που μετά τα φωτοβολταικά επιβλήθηκε σε όλες τις ανανεώσιμες πηγές. Κάνουν λόγο για «χαριστική βολή» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου.

 

«Τα ήδη σπασμένα νεύρα των επενδυτών ΜΥΗΕ, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που περνούν τα κρας τεστ της 8χρονης (!!) και εξαιρετικά αμφίβολης αδειοδοτικής διαδικασίας για να καταλήξουν να υποστούν τον διασυρμό του «κορεσμένου δικτύου» και των κοινών όρων σύνδεσης για πολλά ΜΥΗΕ, δεν αντέχουν επιπλέον άλλα χτυπήματα κάτω από την μέση, με τροπολογίες του τελευταίου μεσημεριού πριν την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου», λέει η ανακοίνωση του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ).

 
 
Η άδικη αυτή μεταχείριση των ΜΥΗΕ – μέσα στην συνολική επίθεση που επιχειρείται σε όλες τις ΑΠΕ –  πλήττει περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν δανειστεί από τις Τράπεζες και θα δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
 
«Και αυτό όταν το Τραπεζικό σύστημα παραμένει και στην περίπτωση αυτή (όπως και συνολικά) «υπερπροστατευμένο» παρά τα υπέρογκα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων που πήρε και θα ξαναπάρει και χωρίς να υποχρεώνεται να περνά στην αγορά κανενός είδους ρευστότητα, διατηρώντας πολύ υψηλά επιτόκια, πράγματα που επιβαρύνουν σημαντικά και τις επιχειρήσεις του κλάδου των ΜΥΗΕ» λέει η ανακοίνωση.
 
Ο ΕΣΜΥΕ θεωρεί πως οι ρυθμίσεις αυτές σε συνδυασμό με ρυθμίσεις που συζητούνται για την επιβολή υποχρέωσης προσκόμισης εγγυητικών επιστολών για την διατήρηση των όρων σύνδεσης σε όλες τις ΑΠΕ, θα δημιουργήσουν κατάσταση ουσιαστικής απαγόρευσης διάχυσης της παραγωγής ενέργειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πλήρους αφελληνισμού της αγοράς ενέργειας από ΑΠΕ.
 
 Κι αν τα φωτοβολταικά έχουν κατηγορηθεί για το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ η «ενοχοποίηση» κι άλλων ΑΠΕ δείχνει το μέγεθος της στρέβλωσης:
 
«Η τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας απο ΜΥΗΕ θα ήταν μικρότερη από την Οριακή Τιμή του Συστήματος, αν η ΟΤΣ υπολογιζόταν σωστά χωρίς τις στρεβλώσεις που δυστυχώς ακόμη διατηρούνται»
 
Ο ΕΣΜΥΕ υποστηρίζει ότι τα Μικρά Υδροηλεκτρικά έχουν την μικρότερη τιμή (μαζί με τα αιολικά) από όλες τις ΑΠΕ (0,089 €/kWh).
 
Δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.
 
Ζητούν να αποσυρθεί η έκτακτη εισφορά.

Πολιτικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε