Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις στο στόχαστρο του ΥΠΕΚΑ

Οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις στο στόχαστρο του ΥΠΕΚΑ

H περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελούσε μέχρι πρόσφατα την πλέον χρονοβόρα διαδικασία για την αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, χωρίς να προστατεύει αποτελεσματικά το περιβάλλον στην πράξη. Το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες

Το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε με την ψήφιση του 4014/2011 για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και την παράλληλη ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, και στην οποία συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μάρω Ευαγγελίδου, ο ειδικός συντονιστής για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, Άρης Αλεξόπουλος, και υπηρεσιακοί παράγοντες, δρομολογήθηκαν όλες οι σχετικές δράσεις που σαν στόχο τους θα έχουν την πλήρη ενεργοποίηση του ν. 4014/11 για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
 
Πρόσφατα εκδόθηκε η ΥΑ με τις προδιαγραφές για το περιεχόμενο των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση των ΚΥΑ με τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) για έργα τουρισμού και για ΑΠΕ.
 
Με τις ΚΥΑ αυτές απλοποιείται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για έργα και δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι για τα έργα αυτά δεν θα απαιτείται υποβολή και αξιολόγηση μελέτης, αλλά θα υπόκεινται στους όρους που θα καθοριστούν από τις ΚΥΑ ΠΠΔ και θα εντάσσονται αυτοί στην άδεια λειτουργίας τους ή κατασκευής τους.
 
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά και τα θέματα του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (ΗΠΜ) μέσω του οποίου θα επιτευχθεί η ηλεκτρονική διαχείριση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και η καταγραφή όλων των περιβαλλοντικών στοιχείων (αδειοδότησης, έλεγχοι κ.λπ.) που αφορούν σε κάθε έργο και δραστηριότητα.
 
Η υλοποίηση του ΗΠΜ θα συνεισφέρει σημαντικά στην εξασφάλιση της πλήρους διαφάνειας και παρακολούθησης κάθε επιμέρους διαδικασίας κατά τη διάρκεια «ζωής» ενός έργου.   

Πολιτικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε