Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψε η περιφέρεια Πελοποννήσου με τη ΡΑΕ

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψε η περιφέρεια Πελοποννήσου με τη ΡΑΕ

Στο διοικητήριο της περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας, μεταξύ Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, από τον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Βασιλάκο και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.

Με την συμφωνία αυτή εξασφαλίζεται η ανάδειξη της περιφέρειας Πελοποννήσου ως σημαντικού ενεργειακού κόμβου στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε πως «γίνεται ένα ακόμη βήμα για την στήριξη της τοπικής μας οικονομίας και την ανάπτυξη μεγάλων πρωτοβουλιών και δράσεων στον τομέα της ενέργειας».

Ο Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της ΡΑΕ στην πολιτική πρόταση της περιφέρειας Πελοποννήσου, λέγοντας ότι «η έξοδος της χώρας από την οικονομική κρίση περνά μέσα από τις περιφερειακές αρχές και ότι η περιφέρειά μας καταδεικνύει με το παράδειγμά της ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα της ελπίδας, της προσπάθειας και της δημιουργίας. Με τη ρεαλιστική και οραματική πολιτική μας εντάσσουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου στα διαμεσογειακά δίκτυα και την καθιστούμε στρατηγικό κόμβο στις γεωπολιτικές λεωφόρους».
 
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που είχε με την περιφέρεια Πελοποννήσου και χαρακτήρισε την υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας, ως ιδιαίτερα σημαντική για την ΡΑΕ, γιατί με αυτό τον τρόπο θα έχει την δυνατότητα έγκυρης και συστηματικής ενημέρωσης από έναν αξιόπιστο φορέα, όπως η αιρετή περιφέρεια «που εκφράζει τις ανησυχίες και τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας».
 
Ο κ. Βασιλάκος ενημέρωσε ακόμα ότι επιλύονται δύο σημαντικά προβλήματα που αφορούν την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα ανέφερε ότι, στην προσεχή συνεδρίαση του συμβουλίου της ΡΑΕ, επανέρχεται προς συζήτηση το θέμα της εξαίρεσης των φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση, μετά την απόφαση για τον κορεσμό του δικτύου της Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα η ΡΑΕ έχει ήδη καταθέσει στον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπαγεωργίου μια δέσμη προτάσεων νομοθετικών ρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό της υφιστάμενης διαδικασίας αδειοδότησης σε περιοχές όπου θεωρούνται σήμερα ότι έχουν κορεσμένο δίκτυο λόγω δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου, όπως είναι η Πελοπόννησος.
 
Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για τη θετική εξέλιξη των δύο πολύ σημαντικών αυτών ζητημάτων, που ανοίγει τους ορίζοντες και απεγκλωβίζει τις διαδικασίες καθυστέρησης αρκετών επενδυτών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 
Εναρκτήρια πράξη της συνεργασίας της περιφέρειας Πελοποννήσου με τη ΡΑΕ, υπήρξε η συμφωνία για την ίδρυση Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου Έρευνας για τη θαλάσσια αιολική ενέργεια καθώς και την εγκατάσταση του πρώτου πλωτού αιολικού πάρκου με ταυτόχρονη εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας.
 
Τέλος, εκπρόσωπος της εταιρείας Hexicon AB παρουσίασε στον περιφερειάρχη και την αντιπροσωπεία της ΡΑΕ, την πρωτοποριακή τεχνολογικά αυτή επένδυση, την οποία η ΡΑΕ χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Παράλληλα ορίστηκε ομάδα εργασίας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της ΡΑΕ Δημήτριο Ραχιώτη με συμμετοχή εκπροσώπων της περιφέρειας Πελοποννήσου, της ΡΑΕ Κύπρου και των φορέων τεχνογνωσίας, η οποία θα επεξεργασθεί τη συγκεκριμένη πρόταση.

 

Πολιτικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε