Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Βήμα ταχύ για τους υδρογονάνθρακες

Βήμα ταχύ για τους υδρογονάνθρακες

«Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την πρωτοφανή κρίση. Αρκεί να είναι μια νέα Ελλάδα, μια Ελλάδα του αύριο που θα έχει αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος»δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Την Κυριακή νορβηγικό ερευνητικό σκάφος θα βρίσκεται στην Πάτρα για τις πρωτες έρευνες ύπαρξης υδρογονανθράκων.

Ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το ερευνητικό νορβηγικό σκάφος της PGS, μετά την υπογραφή της άδειας ερευνών, θα βρίσκεται αύριο κιόλας στην Πάτρα για να αρχίσει τις γεωφυσικές έρευνες που θα οδηγήσουν στην παραχώρηση οικοπέδων για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Το τετράμηνο που πέρασε, το υπουργείο προχώρησε τη διαδικασία για την παραχώρηση των δικαιωμάτων τοπικής έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων με το σύστημα ανοιχτής θύρας.

Ο κ. Λιβιεράτος ενημέρωσε, εξάλλου, τους βουλευτές ότι αναπτύσσεται δίκτυο επαφής και συνεργασίας με τους δήμους, για θέματά τους που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά τόσον καιρό λίμναζαν λόγω των δυσκίνητων μηχανισμών του υπουργείου.

Όπως εξήγησε ο υπουργός ιδρύθηκε ήδη μια ομάδα υποστήριξης δήμων, ένα είδος συνηγόρου των δήμων, η οποία σε συνεργασία και αλληλεπίδραση με την ΚΕΔΕ συλλέγει θέματα και προβλήματα, τα κωδικοποιεί, τα επεξεργάζεται, τα αξιολογεί και εντοπίζει τους μηχανισμούς του υπουργείου φροντίζοντας για την απεμπλοκή τους.

Με το σύστημα αυτό, που αποκτά ψηφιακό διαδικτυακό χαρακτήρα, εντοπίζονται και οι τυχόν δυσλειτουργίες από την εφαρμογή του “Καλλικράτη” σε θέματα περιβάλλοντος προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατάλληλα διυπουργικά και σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

Μέχρι τώρα στο μικρό χρόνο που λειτουργεί το σύστημα αυτό, πάνω από το 10% των δήμων της χώρας αλληλεπίδρασε με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
 

Αναφερόμενος στις προσπάθειες περιορισμού της σπατάλης, ο κ. Λιβιεράτος ενημέρωσε ότι έγινε καταγραφή των κάθε είδους εισφορών του υπουργείου, υποχρεωτικών και εθελούσιων σε διεθνείς φορείς.

Διαπιστώθηκε ότι κάποιες εθελούσιες εισφορές επιβάρυναν αδικαιολόγητα τον προϋπολογισμό και με την περικοπή τους εξοικονομήθηκαν πόροι.

Είπε, ακόμα, ότι αξιολογούνται οι κοστοβόρες συμμετοχές του υπουργείου σε συνέδρια στο εξωτερικό και διεθνή φόρα, προκειμένου να περικόπτονται αν δεν είναι ανταποδοτικές για το υπουργείο.
 

Ο υπουργός, αναφέρθηκε και στο αξιόλογο προσωπικό που διαθέτουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Επισήμανε, όμως, ότι απουσιάζουν οι κατάλληλες δομές για να αξιοποιηθεί με σωστό τρόπο και να είναι το υπουργείο γρήγορο και αποτελεσματικό.

Μίλησε επίσης και για το σύστημα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, για το οποίο ανέφερε ότι εξακολουθεί να συνιστά μια χρονοβόρα διαδικασία, αν και ήδη ο χρόνος περιορίστηκε στους έξι μήνες, από 3 χρόνια που απαιτούνταν, παρ΄ όλα αυτά το στοίχημα συνεχίζεται.

«Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την πρωτοφανή κρίση. Αρκεί να είναι μια νέα Ελλάδα, μια Ελλάδα του αύριο που θα έχει αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος. Μια Ελλάδα εξωστρεφής με μια νέα γενιά που θα τη μάθουμε να είναι αποδοτική από τα θρανία καi δεν θα την καίμε από την εφηβεία», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Πολιτικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε