Σάββατο, 18 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ζητείται γιατρός στην Ανταρκτική

Ζητείται γιατρός στην Ανταρκτική

Στην ερευνητική βάση Concordia, στο Νότιο Πόλο, η επιστημονική ομάδα που ερευνά το περιβάλλον και τις κλιματολογικές συνθήκες χρειάζεται νέο μέλος, για τις ιατρικές παραμέτρους του εγχειρήματος.

Τα 13 μέλη της γαλλο-ιταλικής ερευνητικής ομάδας είδαν για τελευταία φορά τις αχτίνες του ήλιου, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Τώρα ετοιμάζονται για το απόλυτο σκοτάδι έως το Σεπτέμβριο.

Η βάση Concordia βρίσκεται πάνω σε ένα οροπέδιο πάγου, ύψους 3.200 μέτρων, στην Ανταρκτική. Οι επιστήμονες μελετούν διάφορα ερευνητικά προγράμματα μεταξύ των οποίων μετεωρολογικά και αστρονομικά φαινόμενα, τομείς της βιολογίας κτλ.

Το εγχείρημα ανήκει στην European Space Agency (ESA), και προετοιμάζει το υπόβαθρο για επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα.


 

Η ανθρώπινη δοκιμασία στη βάση, προσομοιάζει με τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης στους διαστημικούς σταθμούς κι εκεί τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, παρακολουθούνται ιατρικά για τις επιπτώσεις του σκληρού περιβάλλοντος.

Για τον χειμώνα του 2013, αναζητείται επιστήμονας που θα παρακολουθήσει ιατρικά και θα καταγράψει τις παρατηρήσεις του σχετικά με την διαβίωση της ερευνητικής ομάδας.

Κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών κανείς δεν είναι δυνατό είτε να φτάσει στην βάση είτε να φύγει από αυτήν. Στις συνθήκες της πλήρους απομόνωσης προστίθεται και το απόλυτο σκοτάδι.

Το βιολογικό ρολόι των μελών της ομάδας δοκιμάζεται διαρκώς και το οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί πρέπει να λύνεται με ιδία μέσα.

Από την εμπειρία της συνεχούς διαβίωσης του ανθρώπου σε ακραίο περιβάλλον, εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για τις μακροχρόνιες πτήσεις στο διάστημα και τις μελλοντικές αποστολές στον Αρη.


 

Τα φυσιολογικά και ψυχολογικά δεδομένα των μελών της βάσης Concordia, συλλέγονται από ειδικό γιατρό κατά την διάρκεια της παραμονής του με τα μέλη της ομάδας.

Για όποιον θελήσει να δοκιμαστεί στην Ανταρκτική, με την θερμοκρασία να φτάνει τους -80ο C, η προθεσμία να υποβάλλει αίτηση λήγει στις 8 Ιουνίου του 2012.

Πληροφορίες για την συμμετοχή: wsn.spaceflight.esa.int/docs/concordia2012/Call_concordia_research_MD_candidates2012.pdf

Το ημερολόγιο των μελών της βάσης Concordia
: http://blogs.esa.int/concordia/

 

 

Επαγγέλματα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε