Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ένα μάθημα… στην Κω που θα σώσει ζωές

Ένα μάθημα… στην Κω που θα σώσει ζωές

H Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών είναι η αφορμή για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του νησιού από τον ΟΑΣΠ. Ένα ανάλογο «μάθημα» έσωσε πριν χρόνια την 11χρονη Tilly Smith και την οικογένεια της, από μιαν άλλη φυσική καταστροφή, το τσουνάμι.

Tην Παρασκευή 12 Οκτωβρίου ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου διοργανώνουν στην Κω επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα: «Αντισεισμική Προστασία Σχολικών Μονάδων».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από το επιστημονικό προσωπικό του Ο.Α.Σ.Π., στην αίθουσα «Ιαλυσός» του ξενοδοχείου «Κυπριώτης Πανόραμα».

Τις εργασίες του σεμιναρίου θα παρακολουθήσουν οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κω και των κοντινών νησιών, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που είναι υπεύθυνοι για τη σύνταξη του Σχολικού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης.

Οι φυσικές καταστροφές όπως ο σεισμός δεν μπορούν να προβλεφθούν. Όμως ο άνθρωπος δεν είναι ανίσχυρος απέναντι τους αν γνωρίζει να διαχειρίζεται τον κίνδυνο και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Οι απώλειες θα είναι μικρότερες. Αυτό είναι το μύνημα της Παγκόσμιας Ημέρας, στις 13 Οκτωβρίου, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το τσουνάμι

Το 2004 η 11χρονη μαθήτρια Tilly Smith βρισκόταν με την οικογένεια της στην Ταυλάνδη. Ο σεισμός μεγέθους 9 R στον Ινδικό Ωκεανό προκάλεσε τσουνάμι και τεράστια κύματα χτύπησαν τις ακτές της χώρας.

Την ίδια ώρα που οι περισσότεροι έμειναν στην παραλία, η Tilly αναγνώρισε στην υποχώρηση της θάλασσας το φαινόμενο και προειδοποίησε την οικογένεια της.

Το μάθημα στο σχολείο, για τις φυσικές καταστροφές, έσωσε την ζωή την δική της, των οικείων της και δεκάδων άλλων παραθεριστών στο ξενοδοχείο όπου διέμενε.

Η ιστορία της Tilly Smith αποδεικνύει την σπουδαιότητα της βασικής εκπαίδευσης στην πρόληψη των τραγικών επιπτώσεων απο τις φυσικές καταστροφές.

Δείτε το βίντεο:

Report it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε