Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Η Λέσβος σε ξένο ντοκιμαντέρ

Η Λέσβος σε ξένο ντοκιμαντέρ

Σημαντική προβολή του νησιού σε 30λεπτο αφιέρωμα όπου παρουσιάζονται τα σημαντικότερα γεωπάρκα του κόσμου. Η σειρά γυρίστηκε πολύ πριν ανακηρυχθεί ολόκληρη η Λέσβος ως Γεωπάρκο από την UNESCO.

Ξεκίνησε να προβάλλεται στην Πορτογαλία, στις 27 Σεπτεμβρίου, με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, η σειρά ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από την Πορτογαλική Τηλεόραση με θέμα ΓΕΩΣΦΑΙΡΑ.

 
Η Λέσβος κατέχει ξεχωριστή θέση. Η σειρά περιλαμβάνει 9 ντοκιμαντέρ με διαφορετικό θέμα διάρκειας 30 λεπτών που προβάλλονται κάθε Δευτέρα βράδυ.
 
Παρά το γεγονός ότι η σειρά γυρίστηκε πολύ πριν ανακηρυχθεί ολόκληρη η Λέσβος ως Γεωπάρκο από την UNESCO, εντούτοις περιλαμβάνει γεωλογικά μνημεία από ολόκληρο το νησί τα οποία παρουσιάζει ο Αν. Καθηγητής Νικολ. Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
 
Το πρώτο ντοκιμαντέρ της σειράς είχε ως θέμα τα Ηφαίστεια και την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
 
Η παρουσίαση επικεντρώνεται στους ηφαιστειακούς σχηματισμούς της περιοχής της Ερεσού και ειδικότερα στους εντυπωσιακούς ηφαιστειακούς  δόμους που μαρτυρούν την ένταση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο χώρο του Βορειοανατολικού Αιγαίου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια.
 
Το δεύτερο ντοκιμαντέρ της σειράς που προβλήθηκε την Δευτέρα 1  Οκτωβρίου, είχε θέμα την τεκτονική παραμόρφωση του φλοιού και την εκδήλωση των σεισμών.
 
Ένα πολύ μεγάλο μέρος του επεισοδίου αφιερώθηκε στη Λέσβο λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που είχαν οι ισχυροί σεισμοί στην γεωλογική αλλά και την ιστορική εξέλιξη του νησιού.
 
Παρουσιάσθηκαν οι εντυπωσιακές επιφάνειες που δημιούργησε η μετακίνηση του φλοιού της γης κατά μήκος των μεγάλων ρηγμάτων που συνδέονται με τον ισχυρό σεισμό του 1867 στην περιοχή Αγίας Παρασκευής και Νάπης.
Τα ρήγματα αυτά που διασχίζουν τη Λέσβο, αποτελούν παρακλάδι του μεγάλου ρήγματος της Ανατολίας.
 
Στη συνέχεια παρουσιάσθηκε η Αρχαία Πύρρα που καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό το 230 π.Χ. και βρίσκεται σήμερα βυθισμένη κάτω από τα νερά του κόλπου της Καλλονής.
 
Τέλος παρουσιάσθηκαν με εντυπωσιακά πλάνα οι θερμές πηγές Πολιχνίτου που αναβλύζουν κατά μήκος σημαντικών ρηγμάτων.
 
Στο επίκεντρο του Πορτογαλικού ντοκυμαντέρ, επίσης, η προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους, η παράκτια ζώνη της δυτικής Λέσβου, κ.α
 
Δείτε το βίντεο:

 

Report it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε