Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

«Εξαφανίζονται» τα απορρίμματα σε Παπάγου-Χολαργό

«Εξαφανίζονται» τα απορρίμματα σε Παπάγου-Χολαργό

Η καινοτομία από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο εφαρμόστηκε με επιτυχία σε 30 κατοικίες. Το μόνο που είχε να κάνει ο δημότης ήταν να ρίχνει το βράδυ, τα οργανικά απορρίμματα  της κουζίνας στην ειδική συσκευή. Το πρωί έμενε ελάχιστο υπόλειμμα με το οποία φτιάχνεται βιοαιθανόλη.

Σκοπός η σημαντική μείωση των οικιακών απορριμμάτων αλλά και η αξιοποίηση ακόμα και του υπολείμματος. Η διεθνής πατέντα του ΕΜΠ είναι ένας ξηραντήρας ο οποίος λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, για περίπου 8 ώρες.

Ένας από αυτούς που δοκίμασαν το σύστημα οικιακής ξήρανσης ήταν και ο κ. Γιάννης Βήκας, ειδικός συνεργάτης του δήμου Παπάγου-Χολαργού.
 
«Παρουσιάστηκε σημαντική μείωση στα απορρίμματα των 30 κατοικιών. Με την ανακύκλωση και τον ξηραντήρα, ο όγκος των απορριμμάτων που έμενε για τον συμβατικό κάδο έφτανε το 10-15% που παράγει ένα νοικοκυριό» μας είπε ο κ. Βήκας.
 
Κατά την 8ωρη λειτουργία του ξηραντήρα, η κατανάλωση του ρεύματος είναι χαμηλή. Όμως γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε στο άμεσο μέλλον η ενέργεια να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.
 
Η περισυλλογή των υπολειμμάτων γινόταν κάθε 10 ημέρες. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί βελτιωμένο, σε περισσότερες κατοικίες, τον Σεπτέμβριο. Ήδη στο ΕΜΠ γίνονται έρευνες για την παραγωγή βιοαιθανόλης από τα υπολείμματα  που συλλέχτηκαν κατά την διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής.
 
Το κόστος για την κατασκευή του ξηραντήρα φτάνει όσο και η αξία ενός φούρνου μικροκυμάτων, όμως, με μια μαζικότερη παραγωγή, μπορεί να κοστίζει λιγότερο.


 

Το πρόγραμμα που ανέπτυξε τον οικιακό ξηραντήρα ονομάζεται Drywaste και τέθηκε σε εφαρμογή από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τον δήμο Παπάγου – Χολαργού.
 
Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life της ΕΕ.  Υπεύθυνη του έργου είναι η καθηγήτρια του Ε.Μ.Π κα Μαρία Λοϊζίδου.
 
Πως λειτουργεί
Τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα είναι συνήθως υγρά απόβλητα που υφίστανται σήψη. Τα πράσινα απόβλητα που προέρχονται από κήπους, πάρκα κ.α. έχουν 50-60% περιεκτικότητα σε νερό και περισσότερη ξυλώδη ουσία (λιγνοκυτταρίνη). Τα μαγειρικά απόβλητα περιέχουν νερό σε ποσοστό 80%.Ο μέσος όρος υγρασίας των οικιακών απορριμμάτων κυμαίνεται μεταξύ 55% και 85%, δηλαδή αρκετά υψηλό ποσοστό, οπότε και η απομάκρυνση της υγρασίας μειώνει σημαντικά τον όγκο τους.

Σπίτι Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε