Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Οικολογικό τζαμί στο Ντουμπάι

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας καθιστούν προτεραιότητα την φιλική προς το περιβάλλον δόμηση ακόμα και για θρησκευτικούς χώρους. Ετσι μέσα στο 2013 το Ντουμπάι θα διαθέτει το μεγαλύτερο τζαμί στα Εμιράτα που θα είναι «πράσινο».

Η απόφαση για την ανοικοδόμηση του χώρου λατρείας έχει παρθεί εδώ και καιρό. Πρόσφατα το έργο ανατέθηκε στην Al Arif Contracting και θα κοστίσει περίπου 25 εκατομμύρια Ντιρχάμ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (AED).

Θα κατασκευαστεί στην περιοχή Al Rowad κοντά στον Deira Clock Tower και θα καλύψει μια περιοχή περίπου 4.180 τετραγωνικών μέτρων με χωρητικότητα 3.500 άτομα.

Το τζαμί θα διαθέτει φωτοβολταϊκά πάνελ τα οποία θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια για ζεστό νερό.

Ειδική επίστρωση στην πρόσοψη του κτιρίου θα διατηρεί το εσωτερικού του τζαμιού δροσερό. Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν θερμικές μονώσεις, ανεμιστήρες αναρρόφησης με μονάδες ανάκτησης ενέργειας, αυτόματος θερμοστάτης καθώς και φυσικό φως και χρώματα που αντανακλούν τη θερμότητα ειδικά για τις στέγες.

Επιπλέον, θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές εξοικονόμησης νερού για την άρδευση του εδάφους καθώς και την επαναχρησιμοποίησή του στις τουαλέτες. Ο σχεδιασμός του κτιρίου διήρκεσε οκτώ μήνες από την AMAF και την βρετανική εταιρεία Greenfield Consulting.

Το ίδρυμα έχει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 25% και της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 20%.
 

Σπίτι Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε