Σάββατο, 18 Μαΐ
22oC Αθήνα

Τοξικά βαρέλια κάνουν νυχτερινές βόλτες στο Βόλο

βαρέλια με άγνωστες τοξικές ουσίες
βαρέλια με άγνωστες τοξικές ουσίες

Όλα τα βαρέλια δεν έφεραν ειδική σήμανση με το διεθνές σήμα τοξικότητας, ούτε χαρακτηρισμό για το περιεχόμενο τους.

Τρεις μέρες πριν από την Πρωτοχρονιά έλαβαν στη Νομαρχία Μαγνησίας μια σοβαρή ανώνυμη καταγγελία κατά της πρώην εταιρείας ΚΟΝΤΙ, η οποία αφορούσε διαδικασία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, που δεν συμφωνεί με τη περιβαλλοντική νομοθεσία, ενώ συνδέεται με ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Τα δεκάδες βαρέλια με επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα, βρέθηκαν σε νοικιασμένο οικόπεδο 40 στρεμμάτων στη Β΄ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου. Ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας έλαβε φάκελο με ανώνυμη καταγγελία, η οποία συνοδευόταν από φωτογραφικό υλικό για παράνομη μεταφορά σε βαρέλια του επικίνδυνου υλικού κυρίως νυχτερινές ώρες. 

Τα βαρέλια βρίσκονται έξω από τις εγκαταστάσεις των δύο εργοστασίων της εταιρείας, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Η εταιρία ArcelorMittal Construction Hellas A.E. (πρώην ΚΟΝΤΙ Α.Β.Ε.Ε.) είναι ιδιοκτήτρια δύο εργοστασίων στη Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου, με αντικείμενο δραστηριότητας: 1) Μονάδα παραγωγής χαλυβδοελασμάτων και πανέλων πολυουρεθάνης και 2) Μονάδα βαφής χάλυβα. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου κι όλων των διαδικασιών, δεν παρέστη κανένας εκπρόσωπος της εταιρείας, ενώ έχουν ζητηθεί συγκεκριμένα έγγραφα, όπως η σύμβαση με αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

Η αρμόδια αντινομάρχης Περιβάλλοντος Ν. Οικονόμου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι κατά τον έλεγχο βρέθηκε ποσότητα βαρελιών με απόβλητα με τους χαρακτηρισμούς «διαλυτικά μεγαλύτερα του 90%, διάφορα είδη λάσπης, άγνωστα απόβλητα» και απόβλητα χωρίς χαρακτηρισμό, ενώ στον ίδιο χώρο υπήρχαν και ποσότητες λάσπης σε πλαστικές δεξαμενές. Μάλιστα μετρήθηκαν διάσπαρτα 25 σκουριασμένα βαρέλια με υγρό, αγνώστου περιεχομένου, ορισμένα από τα οποία είχαν διαρροές. Ακολούθησε δειγματοληψία επιφανειακού εδάφους από πέντε διαφορετικά σημεία, τρία γύρω από τα βαρέλια και δύο από τον ευρύτερο χώρο του οικοπέδου, τα οποία στάλθηκαν στο «Δημόκριτο» για ανάλυση.

Κλιμάκια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και του Γενικού Χημείου του Κράτους εισηγήθηκαν στον νομάρχη την επιβολή διοικητικών κυρώσεων κατά της εταιρείας, την άμεση σύναψη σύμβασης με αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων για την απομάκρυνση των βαρελιών και κατασκευή στεγασμένου χώρου σε στεγανό δάπεδο, για την προσωρινή αποθήκευση των αποβλήτων στον χώρο του βαφείου. Αναμένονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων του “Δημόκριτου”, για το αν η εταιρεία θα υποχρεωθεί να υποβάλει σχετική μελέτη για την εξυγίανση και αποκατάσταση του χώρου. Επίσης η σοβαρή καταγγελία σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα τέθηκε υπόψη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θαν. Παπαδημόπουλου.

 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε