Πέμπτη, 23 Μαΐ
22oC Αθήνα

Υπερ-δίκτυο ΑΠΕ στην Ευρώπη

σύνδεση ανανεώσιμων πηγών σε κάθε μεριά της Ευρώπης
σύνδεση ανανεώσιμων πηγών σε κάθε μεριά της Ευρώπης

Με το υπερ-δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να παραχθεί και να ταξιδέψει απ’ όπου φυσάει ο άνεμος κι απ’ όπου λάμπει ο ήλιος.

 Το πρώτο υπερ-δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σχεδιάζουν εννέα ευρωπαϊκά κράτη φιλοδοξώντας να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, το δίκτυο θα συνδέει τις ανεμογεννήτριες της Σκωτίας με τα ηλιακά πάνελ της Γερμανίας, ενώ θα χρησιμοποιείται και κυματική ενέργεια από τις ακτές του Βελγίου και της Δανίας, αλλά και υδροηλεκτρική ενέργεια από τα Φιόρδ της Νορβηγίας. Υπολογίζουν ότι το δίκτυο θα κοστίσει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια και θα αποτελείται από υπερσύγχρονα υποθαλάσσια καλώδια χιλιάδων χιλιομέτρων. Τα πλεονεκτήματα από το υπερ-δίκτυο δεν περιορίζονται μόνο στο ότι θα ενωθούν με καλώδια τα παράκτια αιολικά πάρκα, αλλά όταν υπάρξει ενέργεια, που θα περισσεύει, τα κράτη θα αρχίσουν να την εμπορεύονται, κάτι που αναμένεται ότι θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη.

Οι ειδικοί εξηγούν πως συνδεδεμένο με τους σταθμούς υδροηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας, το ευρωπαϊκό υπερ-δίκτυο, θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μια γιγάντια μπαταρία 30GW, αποθηκεύοντας την ηλεκτρική ενέργεια όταν η ζήτηση είναι χαμηλή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά ήδη προτάσεις για ένα δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βόρειο Θάλασσα, και γι’ αυτό έχει συσταθεί και αρμόδια ομάδα εργασίας του τμήματος Ενέργειας της Κομισιόν, για να καταρτίσει σχέδιο μέχρι το τέλος του 2010. Όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Lord Hunt, «Αναγνωρίζουμε ότι η Βόρειος Θάλασσα έχει τεράστιο φυσικό πλούτο κι εμείς το εκμεταλλευόμαστε», επίσης πρόσθεσε ότι τα κράτη πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους, ώστε να λυθούν τα προβλήματα και να εξασφαλιστεί ενεργειακή επάρκεια.

 

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε