Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Καιρός: Ο χιονιάς “σαρώνει” τη χώρα – Σε ισχύ το εκτακτο δελτίο επιδείνωσης

καιρός

– Η κακοκαιρία “θερίζει” όλη τη χώρα – Χιόνια, κρύο και ταλαιπωρία ενώ τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών
– Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα χιόνια ενώ εθνικές οδοί έκλεισαν λόγω του χιονιά – Για ώρες μέσα στο κρύο οι οδηγοί περίμεναν να ανάψουν την μηχανή του αυτοκινήτου τους και να φύγουν
– Αυτοκίνητα και νταλίκες ντελάπάρισαν ενώ επικράτησε χάος
– Η πρόβλεψη για τον καιρό

Ο χιονιάς “σάρωσε” όλη τη χώρα… και άφησε πίσω του τεράστια προβλήματα και απίστευτες εικόνες ταλαιπωρίας. Οδηγοί εγκλωβίστηκαν από τον χιονιά μέσα στο κρύο, αυτοκίνητα και νταλίκες ντελαπάρισαν ενώ μεγάλοι δρόμοι “έκλεισαν”.

Μετά από ώρες άνοιξαν οι δρόμοι

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (22.12.2017) α αυτοκίνητα που είχαν ακινητοποιηθεί απομακρύνθηκαν και ο δρόμος καθαρίστηκε, ενώ βοήθησε και το γεγονός ότι τα καιρικά φαινόμενα παρουσίασαν ύφεση. Όσο περνάει η ώρα η κίνηση αρχίζει να ομαλοποιείται και σιγά σιγά αποκτά μια ροή, με μικρές ταχύτητες φυσικά, ωστόσο είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να τελειώσει ο Γολγοθάς οδηγών, επιβατών, αλλά και των δικών τους ανθρώπων που αγωνιούν και τους περιμένουν.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Οι οδηγοί που κινούνται προς Δομοκό, προς Μπράλο και προς Καρπενήσι θα πρέπει να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε αλυσίδες.

Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί τις πρωινές ώρες λόγω παγετού. Από τις 15:00 το μεσημέρι η Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας εξέδωσε απαγορευτικό για την κυκλοφορία φορτηγών στην εθνική οδό. Το απαγορευτικό ισχύει και για τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας…

Έφθασαν με ασφάλεια από το Άνω Διακοπτό στα Καλάβρυτα οδηγοί και επιβάτες αυτοκινήτων

Με ασφάλεια έφθασαν στα Καλάβρυτα οι οδηγοί και οι επιβάτες δεκάδων αυτοκινήτων, που ήσαν νωρίτερα ακινητοποιημένα στην περιοχή του ‘Ανω Διακοπτού, λόγω της χιονόπτωσης.

Ειδικότερα, εκχιονιστικό μηχάνημα έφθασε στο ‘Ανω Διακοπτό και αμέσως μετά άρχισε να απομακρύνει το χιόνι από το οδόστρωμα . Κατόπιν, τα αυτοκίνητα ακολουθούσαν το εκχιονιστικό, μέχρι να φθάσουν στον προορισμό τους, στην περιοχή των Καλαβρύτων.

Στην συνέχεια, έκλεισε ο δρόμος Πούντας – Καλαβρύτων, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, εξ΄ αιτίας της χιονόπτωσης, ενώ από νωρίς αύριο το πρωί αναμένεται να επιχειρήσουν εκ νέου τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αιγίου – Καλαβρύτων, από το ύψος της περιοχής Αχλαδιά.

Χάος στους δρόμους από τον χιονιά

Ο χιονιάς για άλλη μια φορά έκλεισε την εθνική οδό και μάλιστα μια ήμερα που κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων των Χριστουγέννων.

Στο ρεύμα από Αθήνα προς Λαμία από το Κάστρο για ώρες δεν εκινείτο τίποτα Δεκάδες αυτοκίνητα μικρά και μεγάλα είχαν ακινητοποιηθεί, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων ενώ την ίδια ώρα το χιόνι έπεφτε ασταμάτητα.

Ουρές και στο ρεύμα προς Αθήνα, όπου η κυκλοφορία γινόταν σημειωτόν. Από τις 3:00 το μεσημέρι η Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας εξέδωσε απαγορευτικό για την κυκλοφορία φορτηγών στην εθνική οδό. Το απαγορευτικό ισχύει και για τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

«Δίνουμε τιτάνια μάχη για να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος. Έχουμε έντονη χιονόπτωση στο Μαρτίνο όπου έχουν διπλώσει νταλίκες και η τροχαία διακόπτει την κυκλοφορία προσωρινά για να τις μετακινήσουμε. Αναστέλλεται η είσπραξη διοδίων αμφίπλευρα για όσο η κατάσταση είναι δύσκολη σε Θήβα και Τραγάνα. Αυτή την ώρα επιχειρούν 60 εκχιονιστικά, αλατιέρες και φορτωτές άλατος. Είναι δύσκολα, αλλά όλοι οι φορείς δουλεύουν πυρετωδώς για να ελευθερώσουν το δρόμο και σε λίγη ώρα πιστεύω ότι θα δοθεί και το ρεύμα προς Λαμίας στην κυκλοφορία…», είπε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Οδού Γεράσιμος Μονοκρούσος στο LamiaReport.

 

“Ήμουν εγκλωβισμένη για 2,5 ώρες”

Για ώρες παρέμεναν εγκλωβισμένοι οι οδηγοί, καθώς ακινητοποιήθηκαν αυτοκίνητα λόγω του χιονιού και “κόλλησαν” όλα! Όπως χαρακτηριστικά είπε, η αναγνώστρια του newsIT.gr δεν κινείται τίποτα στην Αθηνών – Λαμίας. Η γυναίκα βρίσκεται εγκλωβισμένη στο ύψος του Μαρτίνου, εδώ και 2,5 ώρες!

“Βρισκόμαστε στο Μαρτίνο εδώ και 2,5 ώρες… Μπροστά μας υπάρχουν νταλίκες που έχουν διπλώσει. Δεν κινείται τίποτα από Αθήνα προς Λαμία. Νομίζω ότι το ίδιο συμβαίνει και στο αντίθετο ρεύμα. Ο δρόμος πήγαινε χωρίς αλυσίδες, μπορούσες να κινηθείς. Αλλά τώρα, μέσα σε 2,5 ώρες έχουμε κινηθεί μόλις 500 μέτρα. Δεν υπήρχε ούτε αστυνομία πιο πριν, ούτε κάποια άλλη ενημέρωση. Ξαφνικά σταματήσαμε και μάθαμε ότι είναι νταλίκες διπλωμένες μπροστά και προσπαθούν να καθαρίσουν το δρόμο. Μέχρι τώρα εμείς, έχουμε συναντήσει στο δρόμο μόνο ένα εκχιονιστικό. Τιποτα άλλο.” μας είπε.

Η ίδια κατήγγειλε ότι η Νέα Οδός, δεν είχε πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Ακούστε την:

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για αύριο (22.12.2017):

Βελτίωση του καιρού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρόσκαιρη επιδείνωση το βράδυ από τα βόρεια προς τα νότια κυρίως στις ανατολικές περιοχές. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός κυρίως στα βόρεια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να σημειωθεί χιονόνερο ή χιόνι.

ΑΝΕΜΟΙ: Στα δυτικά βορειοδυτικά και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα θαλάσσια τμήματα 7 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά έως 8 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από -3 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις αυξημένες στα νότια με χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά της βορειοδυτικής Πελοποννήσου το πρωί. 

ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μπόφορ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις αυξημένες με τοπικές βροχές στα νότια. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά της Πελοποννήσου (από τα 400 μέτρα) και στα πεδινά (από τα 200 – 300 μέτρα) των υπολοίπων περιοχών μέχρι το πρωί. Πρόσκαιρη βελτίωση μέχρι το απόγευμα. Βαθμιαία από το βράδυ χιόνια στη Θεσσαλία (κυρίως το Πήλιο), την Εύβοια, τις Σποράδες και την ανατολική Στερεά (από τα 200 – 300 μέτρα). 

ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 και πρόσκαιρα το πρωί έως 8 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 0 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. 

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, τις πρωινές ώρες πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες, χιόνια κατά διαστήματα στα ορεινά της Κρήτης και από τη νύχτα και στα ορεινά των Κυκλάδων.

ANΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και τοπικά στις Κυκλάδες έως 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Δωδεκάνησα, Αττική και Θεσσαλονίκη

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές με πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα νότια και από το βράδυ στα βόρεια ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. 

ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι βορειοδυτικοί και στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά έως 8 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια νωρίς το πρωί στα γύρω ορεινά και στην Πάρνηθα πάνω από τα 400 μέτρα. Πρόσκαιρη βελτίωση μέχρι το απόγευμα. Βαθμιαία από το βράδυ χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά και πιθανόν τη νύχτα και στα βόρεια σε περιοχές με υψόμετρο 200 – 300 μέτρα. 

ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 4 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων το βράδυ κυρίως στα ανατολικά. 

ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Θερμαϊκό έως 7 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου. 

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις