Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Στοιχεία σοκ για την κακοκαιρία στην Κρήτη: Έβρεχε ασταμάτητα για 41 ώρες!

Κρήτη κακοκαιρία
Φωτογραφία InTime News

Στοιχεία που προκαλούν σοκ για την κακοκαιρία που προκάλεσε ανυπολόγιστη καταστροφή στην Κρήτη!
Σε δυο σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου καταγράφηκαν 41 ώρες αδιάκοπης βροχόπτωσης.
Μόνο στα ανατολικά Λευκά Όρη έπεσαν περισσότερα από 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Το διήμερο 24 έως 26 Φεβρουαρίου η Κρήτη πνίγηκε, κυριολεκτικά, από τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσε το σφοδρό κύμα κακοκαιρία που ονομάστηκε “Ωκεανίς”. Τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, προκαλούν σοκ και δέος!

Οι καταστροφές που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας στην Κρήτη είναι ανυπολόγιστες, με τα Χανιά και το Ρέθυμνο να είναι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Υπενθυμίζεται ότι η Κρήτη θρηνεί το θάνατο πέντε ανθρώπων: την τετραμελή οικογένεια που παρασύρθηκε από χείμαρρο στη Μεσσαρά στις 18 Φεβρουαρίου και τον 61χρονο κτηνοτρόφο που πνίγηκε στα Χανιά.

Τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου αφορούν στο διάστημα από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου, όταν προκλήθηκαν οι καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη.

Σε δυο σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου, στην Ασή Γωνιά και στου Ασκύφου καταγράφηκε η διάρκεια των ισχυρών βροχοπτώσεων. Επί 41 συνεχόμενες ώρες έπεφτε βροχή χωρίς καμία διακοπή. Η μεγαλύτερη ένταση βροχής που καταγράφηκε και από τους δυο αυτούς σταθμούς ήταν στο εξάωρο από τις 06:30 έως τις 12:30 το πρωί της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου!

Η κατανομή της βροχής στους ορεινούς όγκους της Δυτικής Κρήτης για το σύνολο της κακοκαιρίας – Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να τη δείτε σε μεγέθυνση – Πηγή: meteo.gr

Το meteo εκτιμά ότι μόνο στα ανατολικά κράσπεδα των Λευκών Ορεών, μια περιοχή έκτασης περίπου 140 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έπεσαν 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Και σε αυτά δεν υπολογίζονται οι ποσότητες που έπεσαν στο υπόλοιπο, και πολύ μεγαλύτερο, μέρος του νομού Χανίων!

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει το ρόλο της τοπογραφίας στην συγκέντρωση του μεγαλύτερου όγκου βροχής στα Λευκά Όρη, με δύο διακριτές περιοχές. Η πρώτη ήταν στα ανατολικά Λευκά Όρη με ύψος βροχής μεγαλύτερο των 500 χιλιοστών. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής ήταν στην Ασή Γωνιά με 558 χιλιοστά και Ασκύφου με 596 χιλιοστά.

Οι δεκάλεπτες βροχές από τους δύο σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr στην Ασή Γωνιά και στου Ασκύφου – Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να τη δείτε σε μεγέθυνση – Πηγή: meteo.gr

Η δεύτερη στην περιοχή του Σέμπρωνα στα βορειοδυτικά κράσπεδα των Λευκών Ορέων, όπου ο σταθμός κατέγραψε 496 χιλιοστά βροχής.

Μεταξύ αυτών των δύο περιοχών με τη μέγιστη βροχόπτωση λειτουργεί ο σταθμός του ΕΑΑ/meteo.gr στο Ξυλόσκαλο, στην είσοδο στο Φαράγγι της Σαμαριάς, ο οποίος όμως, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, δεν έχει ακόμα στείλει τις μετρήσεις βροχής του τριημέρου.

Ακόμη ένα στοιχείο που προκαλεί σοκ είναι πως το ίδιο διάστημα (24-26 Φεβρουαρίου) το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανίχνευσε συνολικά περισσότερους από 15.500 κεραυνούς στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης!

Με “L” οι διαδοχικές θέσεις του βαρομετρικού χαμηλού την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου ενώ με κίτρινα στίγματα τα κεραυνικά πλήγματα του τριημέρου 24-26 Φεβρουαρίου – Πατήστε στη φωτογραφία για να τη δείτε σε μεγέθυνση – Πηγή: meteo.gr

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις