Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

13 Νοεμβρίου: Η Γαλλία θυμάται το Μπατακλάν

13 Νοεμβρίου: Η Γαλλία θυμάται το Μπατακλάν
EPA

Δυο χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την ημέρα που άλλαξε για πάντα την ζωή των παριζιάνων. Η 13η Νοεμβρίου η ημέρα που οι τζιχαντιστές έπνιξαν στο αίμα καφέ της πόλης αλλά και το Μπατακλάν χαράχτηκε για πάντα στη μνήμη τους.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ, άρχισε σήμερα από το Stade de France, παρουσία του Φρανσουά Ολάντ, σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015. Οι επιθέσεις αυτές είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Το Stade de France, βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας και ήταν η πρώτη από τις έξι τοποθεσίες που επλήγησαν από τις επιθέσεις τριών ομάδων τζιχαντιστών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε στεφάνι μπροστά στην πλάκα που έχει τοποθετηθεί στη μνήμη των θυμάτων, στη διάρκεια μιας σιωπηρής τελετής απόδοσης φόρου τιμής παρουσία των οικογενειών των θυμάτων.

Ο αρχηγός του κράτους και η σύζυγός του αντάλλαξαν χειραψίες με τις οικογένειες πριν αναχωρήσουν οδικώς για τα εστιατόρια και τα μπαρ του Παρισιού που είχαν γίνει επίσης στόχοι των επιθέσεων. Le Carillon, Le Petit Cambodge, La Bonne Biere, le Comptoir Voltaire, la Belle Equiope πνίγηκαν στο αίμα.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν μπροστά από το Μπατακλάν, όπου το βράδυ του φονικού είχαν χάσει τη ζωή τους 90 άνθρωποι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις