Κόσμος

39 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο της Κένυας

Ο Ερυθρός Σταυρός της Κένυας ανακοίνωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 39 ανθρώπων μετά την επίθεση που σημειώθηκε πριν από μία εβδομάδα και πλέον στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, αναθεωρώντας προς τα κάτω τον προηγούμενο απολογισμό του για 61 αγνοούμενους.

Η επίθεση, η οποία έγινε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου από μια ομάδα ισλαμιστών ενόπλων, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 67 ανθρώπων. Ο τερματισμός της ανακοινώθηκε επισήμως την περασμένη Τρίτη από τον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα.

Ο απολογισμός των αγνοουμένων από την επίθεση αυτή ανερχόταν προηγουμένως σε 61, αλλά μειώθηκε αφού αναγνωρίστηκαν κάποιες σοροί και εντοπίστηκαν ορισμένοι άνθρωποι οι οποίοι δεν βρισκόντουσαν μέσα στο εμπορικό κέντρο όταν έγινε η επίθεση, μολονότι αρχικά πιστευόταν το αντίθετο. Ο Ερυθρός Σταυρός δεν διευκρίνισε αν βρέθηκαν κι άλλα πτώματα στα ερείπια του Ουέστγκεϊτ.

Οι Κενυάτες ερευνητές και οι ξένοι που τους βοηθούν συνεχίζουν τις εξονυχιστικές έρευνές τους στο κτίριο για να βρουν στοιχεία για τους δράστες της επίθεσης. Τις έρευνες δυσκολεύει το γεγονός ότι ένα τμήμα του κτιρίου κατέρρευσε κατά την διάρκεια της επίθεσης, έπειτα από ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν και μια πυρκαγιά.
Κάτω από τα ερείπια ενδέχεται να βρίσκονται ακόμη οι σοροί κάποιων από τους δράστες της επίθεσης και ίσως ακόμη και ομήρων που ενδέχεται να κρατούσαν ως το τέλος οι επιτιθέμενοι.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε η οργάνωση Σομαλών ισλαμιστών Αλ Σεμπάμπ, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα και απειλεί να ξαναχτυπήσει στην Κένυα αν το Ναϊρόμπι δεν αποφασίσει να αποσύρει τον στρατό του από την Σομαλία.

Οι Σεμπάμπ επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά εξάλλου σήμερα ότι όλοι οι δράστες της επίθεσης στο Ουέστγκεϊτ ήταν άνδρες, απορρίπτοντας εκ νέου μια ενδεχόμενη συμμετοχή της Βρετανίδας Σαμάνθα Λέθγουαϊτ, γνωστής και με το προσωνύμιο “Λευκή Χήρα”.

“Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ανοιχτά ότι καμία γυναίκα δεν εμπλεκόταν στην επίθεση”, σημειώνουν οι Σεμπάμπ στον λογαριασμό τους στο Twitter, υπενθυμίζοντας ότι η πολιτική τους είναι “να μην χρησιμοποιούν αδελφές σε αποστολές αυτού του είδους”.

“Μια εβδομάδα μετά το Ουέστγκεϊτ, η κενυατική κυβέρνηση και τα μέλη των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών δεν έχουν ακόμη βρει κανένα στοιχείο για την επιχείρηση”, καταλήγουν οι Σεμπάμπ στον λογαριασμό τους στο Twitter.
Το όνομα της Σαμάνθας Λέθγουαϊτ, χήρας ενός εκ των βομβιστών αυτοκτονίας των επιθέσεων του Λονδίνου το 2005, ήρθε στο προσκήνιο μετά την έναρξη της επίθεσης στο Ουέστγκεϊτ, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί από τις κενυατικές αρχές κάποια απόδειξη για την ενδεχόμενη ανάμειξή της σε αυτήν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κένυα: 8 ύποπτοι στα χέρια των αρχών

Οι ήρωες της Κένυας: οι άνθρωποι που βοήθησαν να σωθεί μια οικογένεια

Τέλος στο θρίλερ ομηρείας στην Κένυα με 11 συλλήψεις

Κένυα: Συνεχίζεται το θρίλερ ομηρίας στο εμπορικό κέντρο – Τρεις στρατιώτες υπέκυψαν στα τραύματά τους

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
11 νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά από επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
Ανάμεσα στους 8 νεκρούς που έχουν ήδη αναγνωριστεί, όλοι μέλη της ίδιας ευρύτερης οικογένειας, βρίσκονται ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους και ένα βρέφος ενός μήνα
Πολλοί νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα