Δευτέρα, 26 Φεβ.
12oC Αθήνα

BBC: Κοινό μυστικό το όνομα του παρουσιαστή, αλλά το δίκτυο δεν το αποκαλύπτει

BBC: Κοινό μυστικό το όνομα του παρουσιαστή, αλλά το δίκτυο δεν το αποκαλύπτει

Οργή επικρατεί στη Βρετανία με το BBC για την υπόθεση του σεξουαλικού σκανδάλου με παρουσιαστή του δικτύου, που φέρεται να πλήρωνε ανήλικο για να του στέλνει άσεμνες φωτογραφίες, ενώ έκανε μαζί του και βιντεοκλήσεις.

Στην Βρετανία το όνομα του παρουσιαστή είναι κοινό μυστικό, αλλά ουδείς και πρώτο και καλύτερο το BBC δεν το αποκαλύπτει, μπροστά στο φόβο αγωγών.        

Το BBC εξακολουθεί να δέχεται πυρά μετά τις κατηγορίες που δημοσιεύτηκαν στον βρετανικό Τύπο εναντίον γνωστού παρουσιαστή του, αλλά δεν λέει το παραμικρό για την ταυτότητά του.

Ο γενικός διευθυντής του βρετανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού γίγαντα Τιμ Ντέιβι αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα με θέμα την ετήσια έκθεση του ομίλου του BBC που θα παρουσιάσει και αναμφίβολα θα κληθεί να τοποθετηθεί για την πολύκροτη υπόθεση του παρουσιαστή του.

Έντονη κριτική 

Ο χειρισμός της υπόθεσης αυτής από το BBC έχει δεχθεί έντονη κριτική από μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς μετά τις αποκαλύψεις για τον παρουσιαστή που δημοσίευσε η σκανδαλοθηρική εφημερίδα Sun την Παρασκευή. Ωστόσο οι ισχυρισμοί στο δημοσίευμα της ταμπλόιντ αμφισβητούνται πλέον από το ίδιο το φερόμενο θύμα.

Η Sun δημοσίευσε τη μαρτυρία μιας γυναίκας, η οποία κατηγόρησε έναν παρουσιαστή του BBC ότι πλήρωσε περισσότερες από 35.000 λίρες στο παιδί της, 17 ετών στην αρχή των γεγονότων – δεν αποσαφηνίζεται αν είναι αγόρι ή κορίτσι – με αντάλλαγμα «πρόστυχες φωτογραφίες» πορνογραφικού περιεχομένου.

Ενώ η νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ορίζει την ηλικία σεξουαλικής ενηλικίωσης στα 16 έτη. Η κατοχή όμως, ή η διάδοση άσεμνων εικόνων ατόμων κάτω των 18 ετών θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Αγόραζε κρακ με τα χρήματα

Η μητέρα ισχυρίστηκε ότι το παιδί της χρησιμοποίησε τα χρήματα που πληρωνόταν από τον παρουσιαστή για να αγοράζει ναρκωτικά, καθιστώντας το νεαρό άτομο «ένα φάντασμα εθισμένο στο κρακ».

Η ίδια δήλωσε αγανακτισμένη από το γεγονός ότι ο παρουσιαστής συνέχισε τις εκπομπές για αρκετές εβδομάδες ενώ η ίδια είχε ενημερώσει το BBC για τις κατηγορίες αυτές στις 19 Μαΐου.

Διαψεύδει τη μητέρα ο δικηγόρος του φερόμενου ως θύματος

Τελικά, ο παρουσιαστής τέθηκε σε διαθεσιμότητα την Κυριακή. Σύμφωνα με τη Sun, η οποία εξαπολύσει τακτικά επιθέσεις εναντίον του BBC, ο παρουσιαστής προσπάθησε να τηλεφωνήσει δύο φορές στο νεαρό άτομο για να το πείσει να ζητήσει από τη μητέρα του «να σταματήσει την έρευνα» και μάλιστα ήθελε να τη συναντήσει σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό.

Η διοίκηση του ΒΒC ισχυρίστηκε ότι είχε αρχίσει να ερευνά την υπόθεση ήδη από τις 19 Μαΐου, αλλά ότι μια μέρα πριν από τη δημοσίευση του άρθρου της Sun, της μεταφέρθηκαν νέες κατηγορίες «διαφορετικής φύσεως» από αυτές που διατυπώνονταν στο άρθρο.

Ισχυρίζεται επίσης ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με την εν λόγω οικογένεια, χωρίς να τα καταφέρει.

Το BBC επικοινώνησε επίσης με την αστυνομία, η οποία τόνισε χθες Δευτέρα ότι δεν είχε ξεκινήσει επίσημη έρευνα σε αυτό το στάδιο.

Αλλά η υπόθεση πήρε νέα τροπή χθες, με το BBC News να δημοσιεύει μια επιστολή από τον δικηγόρο του φερόμενου ως θύματος, τώρα 20 ετών. Χαρακτηρίζει τις κατηγορίες της μητέρας «ανοησίες», τονίζοντας ότι δεν έχει γίνει τίποτα «ανάρμοστο ή παράνομο».

Ο δικηγόρος βεβαιώνει ότι και ο πελάτης του είχε διαψεύσει τις κατηγορίες στη Sun, πριν από τη δημοσίευση του άρθρου του.

Σε απάντηση, η The Sun υπερασπίστηκε το δημοσίευμά της λέγοντας ότι είδε τραπεζικά εμβάσματα και στιγμιότυπα από τις επαφές του νεαρού με τον παρουσιαστή.

Πολιτική τροπή

Η υπόθεση έχει πάρει και πολιτική τροπή, με την κυβέρνηση να προτρέπει το BBC να διερευνήσει την υπόθεση γρήγορα. Κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χρειάστηκε μάλιστα να απαντήσει ότι δεν γνωρίζει το όνομα του παρουσιαστή.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας γίγαντας έχει πληγεί στο παρελθόν από σοβαρά σεξουαλικά σκάνδαλα, όπως η υπόθεση του Τζίμι Σάβιλ, που ξέσπασε το 2012, ένα χρόνο μετά τον θάνατο αυτού του τηλεσταρ, που αποκαλύφθηκε ότι βίαζε και κακοποιούσε ανήλικους.

Αρκετοί βουλευτές ζήτησαν επίσης να αποκαλυφθεί το όνομα του παρουσιαστή, ενώ οι φήμες πληθαίνουν, ορισμένοι μάλιστα απειλούν να χρησιμοποιήσουν το προνόμιο που εξουσιοδοτεί τους βουλευτές να αποκαλύψουν το όνομά του στη Βουλή χωρίς να κινδυνεύουν με διαδικασίες συκοφαντικής δυσφήμισης.

Αντίθετα, κανένα μέσο ενημέρωσης δεν έχει δημοσιεύσει μέχρι στιγμής το όνομά του, υπό τον φόβο κυρώσεων. Σε δύο προηγούμενες υποθέσεις, το BBC και το Bloomberg είχαν κριθεί ένοχοι για αποκάλυψη της ταυτότητας ατόμων που κατηγορήθηκαν στη μία περίπτωση για σεξουαλική επίθεση και στην άλλη για απάτη.

Πολλοί ήταν οι αστέρες του BBC που σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προστρέξει για να δηλώσουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση, μετά από εικασίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις