Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Bloomberg: «Η Μέρκελ και ο διάδοχός της έκαναν πολιτική και άφησαν τον κορονοϊό ανεξέλεγκτο»

Bloomberg: «Η Μέρκελ και ο διάδοχός της έκαναν πολιτική και άφησαν τον κορονοϊό ανεξέλεγκτο»

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Γερμανία με την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να πολιορκείται από τον κορονοϊό και το Bloomberg να αναλύει τα γεγονότα και να είναι ιδιαίτερα επικριτικό για την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ολαφ Σολτς.

Σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Η Μέρκελ και ο διάδοχός της έκαναν πολιτική και άφησαν τον κορονοϊό ανεξέλεγκτο» γίνεται εκτενή αναφορά στο χρονικό μιας απρόσεκτης διαχείρισης της πανδημίας στη Γερμανία, η οποία μπορεί να κηλιδώσει ανεπανόρθωτα τις πρώτες ημέρες ανάληψης εξουσίας από τον Όλαφ Σολτς, αλλά και να «σκοτεινιάσει» λίγο την υστεροφημία της Άνγκελα Μέρκελ

Οπως αναφέρει είχαν ξεκινήσει μαζί για τη Σύνοδο των G20, στη Ρώμη, όπου η Άνγκελα Μέρκελ είχε επιλέξει να παραστεί μαζί με τον Όλαφ Σολτς στις συναντήσεις με ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, σε μια ένδειξη πολιτικής συνέχειας στη Γερμανίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απερχόμενη καγκελάριος προειδοποίησε τον Σολτς για πιθανή έξαρση της πανδημίας και την ανάγκη λήψης πιο αυστηρών μέτρων. Ο σοσιαλδημοκράτης από την πλευρά του απέρριψε τις αιτιάσεις της Μέρκελ και όπως αναφέρει το δημοσίευμα «η Γερμανία πληρώνει το τίμημα».

Το Bloomberg τονίζει επίσης πως ήδη από τα τέλη Οκτώβρη, η Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε στον Σολτς τη σύγκληση των πρωθυπουργών των 16 κρατιδίων της Γερμανίας για να συντονίσουν την αντιμετώπιση των αυξανόμενων μολύνσεων του κορονοϊού. Ο ίδιος ωστόσο απέρριψε την πρόταση ως περιττή, σύμφωνα με άτομα που έχουν λάβει γνώση των συζητήσεων αυτών.

Συμβουλές να μην δεχτούν την πρόταση Μέρκελ

Σε μια επίδειξη πολιτικής δύναμης ο Ολαφ Σολτς φαίνεται πως συμβούλεψε τους ηγέτες των κρατιδίων που πρόσκεινται στο SPD να μην δεχτούν την πρόσκληση Μέρκελ για συζήτηση αναφορικά με την πανδημία. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη πληροφορία.

Να σημειωθεί ότι ο Όλαφ Σολτς είναι υποχρεωμένος να αφουγκραστεί τις επιθυμίες των δύο μελλοντικών εταίρων του, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων που έχουν ζητήσει μετ’ επιτάσεως να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα. Με βάση αυτό το καθεστώς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποκτούσε αυξημένες εξουσίες, προκειμένου να συντονίσει την διαχείριση της πανδημίας στη Γερμανία.

Είναι κοινό μυστικό εξάλλου ότι το φιλοεπιχειρηματικό FDP ήταν και ο ιθύνων νους πίσω από την κίνηση για την κατάργηση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης που είχε θέσει σε εφαρμογή η Μέρκελ, απαιτώντας την αντικατάστασή τους με ένα πλαίσιο που μεταφέρει περισσότερες εξουσίες στις κυβερνήσεις των κρατιδίων, δήλωσε αξιωματούχος.

Ο Μάρκο Μπούσμαν -ένας διακεκριμένος βουλευτής του FDP και στενός σύμμαχος του προέδρου του Κρίστιαν Λίντνερ δήλωνε ότι «οφείλουμε να θυμίσουμε στην απερχόμενη καγκελάριο ότι δεν μπορεί να κάνει πολιτική για τον κορονοϊό σαν να μην έχουν γίνει εκλογές» απορρίπτοντας κάθε επιβολή νέων μέτρων στις αρχές Νοεμβρίου με αυτό τον τρόπο.

Πηγή Bloomberg 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις