Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Bloomberg: «Πόρτα» από Σολτς σε Ερντογάν την Παρασκευή (17/11) για την αγορά Eurofighter

Bloomberg: «Πόρτα» από Σολτς σε Ερντογάν την Παρασκευή (17/11) για την αγορά Eurofighter
Φωτογραφία: Reuters

Να αγοράσει Eurofighter η Τουρκία από τη Γερμανία, αναμένεται να ζητήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Όλαφ Σόλτς κατά τη συνάντηση τους στο Βερολίνο, την Παρασκευή (17.11.2023), ωστόσο – σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg- η απάντηση θα είναι αρνητική.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει τουλάχιστον 20 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon με δυνατότητα διπλασιασμού, όπως δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι, καθώς επιθυμία της Τουρκίας είναι να εξασφαλίσει μια συμφωνία ως “απάντηση” στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία έχει καθυστερήσει να αποσύρει το στόλο των αεροσκαφών F-4 και ο εκσυγχρονισμός της πολεμικής αεροπορίας της χώρας έχει γίνει προτεραιότητα για τον Ερντογάν από τότε που οι ΗΠΑ εκτόπισαν τη χώρα το 2019 από το πρόγραμμα αγοράς του πιο προηγμένου μαχητικού F-35 της Lockheed Martin. Η Τουρκία είχε προηγουμένως συμφωνήσει να αγοράσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400 και οι ΗΠΑ φοβήθηκαν ότι αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το stealth jet.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν έκτοτε ότι η επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της υποψηφιότητας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί προϋπόθεση για να συμφωνήσουν στην πώληση πολεμικών αεροσκαφών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις