Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Burn Book: A Tech Love Story – Τα κρυμμένα μυστικά της Silicon Valley στη φόρα

Burn Book: A Tech Love Story – Τα κρυμμένα μυστικά της Silicon Valley στη φόρα
ΦΩΤΟ Reuters

«Φωτιές» ανάβει το νέο βιβλίο της πολυβραβευμένης Αμερικανίδας δημοσιογράφου Kara Swisher για τα μυστικά της Silicon Valley, της περίφημης «κοιλάδας της τεχνολογίας».

Ο λόγος για το βιβλίο «Burn Book: A Tech Love Story», που έγραψε η Κάρα Σουίσερ, προσφέροντας στους αναγνώστες μία περιήγηση στα άδυτα της Silicon Valley.

Από τη «βασίλισσα όλων των media» (Walt Mossberg, The Wall Street Journal), αυτή είναι η εσωτερική ιστορία που όλοι περιμέναμε για τη σύγχρονη Silicon Valley και τη μεγαλύτερη «έκρηξη» στη δημιουργία πλούτου στην ιστορία του κόσμου.

Οι Αμερικανοί βιβλιοκριτικοί δεν φείδονται, όπως φαίνεται, χαρακτηρισμών για την Kara Swisher: Πνευματώδης, καυστική, αλλά δίκαιη για τη βιομηχανία της τεχνολογίας και τους μεγιστάνες της (Έλον Μασκ, Μαρκ Ζούκερμπεργκ κ.ά.), που ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά τον διέλυσαν!

Ένας κριτικός δεν μασάει τα… λόγια του για το νέο πόνημα της Σουίσερ, «Burn Book: A Tech Love Story»:

«Η Swisher, η κακόφημη δημοσιογράφος και χρονικογράφος του OG της Silicon Valley… δεν κρατά αιχμαλώτους (!) σε αυτήν την εξαιρετικά ευανάγνωστη ματιά στην εξέλιξη του ψηφιακού κόσμου… Ανόητο, θρασύ και καταναγκαστικά προβληματικό, όπως και η συγγραφέας του, Burn Book sizzles. Το Burn Book είναι ένα απαραίτητο χρονικό των πιο ισχυρών παικτών της τεχνολογίας».

Καλύπτοντας την «έκρηξη» του ψηφιακού κόσμου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Κάρα Σουίσερ πρωταγωνίστησε σε θρυλικά περιστατικά.

Σε ένα από αυτά, Διευθύνων Σύμβουλος κορυφαίας εταιρίας τεχνολογίας, κατηγόρησε τη δημοσιογράφο ότι «κρυφάκουγε στους αγωγούς θέρμανσης», πράγμα που έκανε τη Sheryl Sandberg του Facebook να παρατηρήσει κάποτε: «Είναι ένα συνεχές αστείο στη Silicon Valley, όταν γράφουμε υπομνήματα να λέμε: Ελπίζω ότι η Κάρα δεν θα το δει ποτέ».

Όταν ξεκίνησε στην «Washington Post», ήταν ένα από τα λίγα άτομα στη δημοσιογραφία που ενδιαφέρονταν για το εκκολαπτόμενο, τότε, Διαδίκτυο. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στη Wall Street Journal, ενώ εντάχθηκε σε πρωτοποριακούς ιστότοπους ειδήσεων τεχνολογίας.

Η Swisher έχει πάρει συνέντευξη από όλους όσοι έχουν συνδεθεί με τα mass media τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Steve Jobs, ο Jeff Bezos, ο Elon Musk, ο Bill Gates, η Sheryl Sandberg, ο Bob Iger, ο Larry Page και ο Sergey Brin, η Meg Whitman, ο Peter Thiel, ο Sam Altman, αλλά και ο Mark Zuckerberg, είναι μόνο μερικοί που η Kara Swisher τους έκανε να ιδρώσουν – μεταφορικά και τον Mr Facebook, κυριολεκτικά!

Παρά τη ζημιά που προκαλεί στη βιτρίνα των κολοσσών της Silicon Valley, γκριζάροντας την εικόνα των μεγάλων αφεντικών της διάσημης κοιλάδας, η Swisher παραμένει αισιόδοξη για τις δυνατότητες της τεχνολογίας, να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων και όχι απλώς στη δημιουργία τους.

Καλεί τη βιομηχανία να κάνει καλύτερες, πιο προσεκτικές επιλογές, ακόμη και όταν ένα νέο σύνολο ισχυρών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης είναι έτοιμο να αλλάξει τον κόσμο ξανά.

Στην καρδιά του, το «Burn Book: A Tech Love Story» είναι μία ιστορία αγάπης για την τεχνολογία από κάποιον που τη γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις