Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

CNN για Nord Stream: «Ύποπτες» κινήσεις πλοίων της Ρωσίας κοντά στους αγωγούς

CNN για Nord Stream: «Ύποπτες» κινήσεις πλοίων της Ρωσίας κοντά στους αγωγούς

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNNi, παρατήρησαν την Δευτέρα και την Τρίτη πλοία γενικής υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας κοντά στις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream οι οποίες πιθανόν να προκλήθηκαν από υποβρύχιες εκρήξεις.

Δεν είναι ωστόσο σαφές αν τα πολεμικά πλοία της Ρωσίας είχαν κάποια σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσαν επίσης οι ίδιες πηγές στο CNNi. Είναι όμως ένα από τα ενδεχόμενα που θα εξετάσουν οι ερευνητές για να διακριβωθούν τα αίτια των ζημιών, σημείωσαν επίσης. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNNi, υποβρύχια της Ρωσίας παρατηρήθηκαν στην περιοχή των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream – όπως ανέφερε αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών – και την περασμένη εβδομάδα. 

Τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ακριβή εξήγηση για το τι συνέβη, μέρες μετά τις εκρήξεις που φάνηκε να προκάλεσαν τρεις ξεχωριστές και ταυτόχρονες διαρροές στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου την περασμένη Δευτέρα.

«Τους βλέπουμε κάθε εβδομάδα»

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας επιχειρούν τακτικά στην περιοχή, σύμφωνα με έναν Δανό στρατιωτικό, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία των πλοίων δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι η Ρωσία προκάλεσε τη ζημιά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream. «Τους βλέπουμε κάθε εβδομάδα», ανέφερε ο στρατιωτικός. «Οι ρωσικές δραστηριότητες στη Βαλτική Θάλασσα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πολύ συχνά δοκιμάζουν αν τους αντιλαμβανόμαστε – τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα» προσθέτει. 

Οι κινήσεις της Ρωσίας δημιουργούν υποψίες για τη Μόσχα, η οποία θεωρείται από ευρωπαίους και αμερικανούς αξιωματούχους ως ο μόνος παράγοντας στην περιοχή που πιστεύεται ότι έχει τόσο την ικανότητα όσο και το κίνητρο να βλάψει σκόπιμα τους αγωγούς. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο CNNi τις πληροφορίες σχετικά με τα πλοία της Ρωσίας. 

Δανία και Σουηδία διεξάγουν έρευνα 

Την ώρα που το Κρεμλίνο αρνείται ότι έπληξε τους αγωγούς και ο Ντμίτρι Πεσκόφ  χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς «προβλέψιμα ηλίθιους και παράλογους», Δανία και Σουηδία διεξάγουν έρευνες για το πώς προκλήθηκαν οι διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream. 

Στον ΟΗΕ το θέμα των διαρροών

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη Παρασκευή (30.9.2022) μετά από αίτημα της Ρωσίας, λόγω των διαρροών φυσικού αερίου από τους αγωγούς Nord Stream. Η Δανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO πιστεύουν ότι οι διαρροές στους Nord Stream και Nord Stream 2 οφείλονταν σε «δολιοφθορά».

Με πληροφορίες από CNNi

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις