Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

CNN: Η Ρωσία απέτυχε να εκτοξεύσει πύραυλο Satan II ενώ ο Μπάιντεν κατευθυνόταν προς Κίεβο

CNN: Η Ρωσία απέτυχε να εκτοξεύσει πύραυλο Satan II ενώ ο Μπάιντεν κατευθυνόταν προς Κίεβο

Η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat – γνωστού στη Δύση ως «Satan II» – που φαίνεται να απέτυχε, την περίοδο που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία τη Δευτέρα. Αυτό αναφέρουν δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ που γνωρίζουν το θέμα, σύμφωνα με το CNN.

Η Ρωσία είχε ειδοποιήσει τις ΗΠΑ εκ των προτέρων για την εκτόξευση μέσω των διαύλων επικοινωνίας των δύο χωρών, δήλωσε στο CNN ένας αξιωματούχος. Ένας δεύτερο αξιωματούχος είπε ότι η δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat δεν εκτιμήθηκε ότι ενέχει κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν τη δοκιμή ως «ανωμαλία» ή κλιμάκωση.

Η δοκιμή του ICBM τύπου SARMAT, που στη Δύση είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Satan II» και ο οποίος έχει την ικανότητα μεταφοράς πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών, φαίνεται να απέτυχε, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο SARMAT έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν και αν και αυτή η δοκιμή ήταν επιτυχημένη, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα την είχε αναφέρει στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους την Τρίτη.

Η Συνθήκη New Start και το ταξίδι Μπάιντεν

Αντίθετα, ο Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στην εκτόξευση στην ομιλία που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά. Ωστόσο, δήλωσε επίσημα ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της χώρας του στη συνθήκη μείωσης πυρηνικών όπλων New START με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας σε κίνδυνο το τελευταίο σύμφωνο που απομένει και ρυθμίζει τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου.

Το CNN ανέφερε αρχικά ότι η δοκιμή του Sarmat έγινε ενώ ο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία, με βάση πληροφορίες από πηγές. Μετά τη δημοσίευση το ρεπορτάζ όμως, ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι η δοκιμή έγινε λίγο πριν ο Μπάιντεν βρεθεί στο Κίεβο, ενώ μια δεύτερη πηγή είχε πει στο CNN ότι η δοκιμή έγινε τη Δευτέρα χωρίς να δώσει πιο συγκεκριμένο χρόνο.

Κατά το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο χρόνος της δοκιμής φανέρωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία επικοινωνούσαν μέσω πολλών διαφορετικών καναλιών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Άλλωστε Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Ρώσους το βράδυ της Κυριακής, ώρες πριν από την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο, ότι ο πρόεδρος θα πραγματοποιούσε το ταξίδι στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις