Κόσμος

ECDC: Αυξάνεται στην Ευρώπη ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών από τα κουνούπια

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών με το τσίμπημα των κουνουπιών αυξάνεται στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC).

Στην Ευρώπη, μέσα στο 2022, καταγράφηκαν σχεδόν όσα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα Δάγκειου Πυρετού είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα 11 χρόνια, με το ECDC να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κουνούπια και το τσίμπημά τους που μπορεί να μεταδώσει ασθένειες.

Το 2022 σημειώθηκαν 71 κρούσματα της νόσου, κυρίως στη Γαλλία, η οποία συνήθως προκαλεί πυρετό και μυαλγία αλλά μπορεί τα συμπτώματα να είναι και βαρύτερα, ακόμη και μοιραία. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά το διάστημα 2010 και 2021 ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 74.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, το ECDC προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος εμφάνισης κάποιων ασθενειών που μεταδίδονται με το τσίμπημα κουνουπιού στην περιοχή της Ευρώπης, ανάμεσά τους ο Δάγκειος Πυρετός, ο ιός Ζίκα, ο ιός Τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου, γεγονός που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των κουνουπιών που είναι φορείς των ιών.

«Αν αυτό συνεχιστεί μπορούμε να περιμένουμε ότι θα δούμε περισσότερα κρούσματα και πιθανόν θανάτους από ασθένειες όπως ο Δάγκειος Πυρετός, ο ιός Τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου», λέει η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του ECDC.

«Οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στους τρόπους ελέγχου των πληθυσμών των κουνουπιών, στην ενίσχυση της παρακολούθησης και στην αύξηση των προσωπικών προστατευτικών μέτρων», λέει.

Το κουνούπι τίγρης και οι πυρετοί

Σύμφωνα με την υπηρεσία, το κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus), το οποίο μεταφέρει τον ιό Τσικουνγκούνια, τον Κίτρινο Πυρετό και τον Δάγκειο Πυρετό, κινείται βορειότερα και δυτικά στην Ευρώπη. Το κουνούπι τίγρης εντοπίστηκε τον περασμένο χρόνο στην Κύπρο και πιθανόν να κάνει και νέες επιδρομές, προστίθεται.

Ενώ τα ποσοστά κάποιων νόσων μεταδιδόμενων από τα κουνούπια στην Ευρώπη δεν έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια ή ακόμη και έχουν μειωθεί λίγο (π.χ. του ιού Ζίκα και της ελονοσίας), τα ποσοστά άλλων – όπως ο Δάγκειος Πυρετός – έχουν αυξηθεί «εντυπωσιακά», προσθέτει το ECDC.

Τα ποσοστά του Δάγκειου Πυρετού αυξάνονται παγκοσμίως. Αυτό τον χρόνο η νόσος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα του Σουδάν και πρόσφατα το Περού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περισσότερες περιοχές εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.

Χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των μολύνσεων εξαιτίας του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο που επηρεάζει τα καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ – ΚΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άντι Μπέρναμ: Δάκρυσε για τον πατέρα του που έχει Αλτσχάιμερ – «Δεν έχει συνειδητοποιήσει πως είμαι πρωθυπουργός»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διηγήθηκε τα όσα συνέβησαν στον οίκο ευγηρίας που μένει ο πατέρας του όταν ο ίδιος πήγε για πρώτη φορά στην Ντάουνινγκ Στριτ
Prime Minister Andy Burnham speaking during a visit to a family centre in Sheffield, South Yorkshire, for the launch of the biggest transfer of power from Westminster in a generation, which will allow English mayors to keep a share of the taxes collected in their area, giving communities greater control over the decisions that shape jobs, transport, housing and public services. July 31, 2026. Annabel Lee-Ellis/Pool via REUTERS
Μεθυσμένη προκάλεσε τροχαίο στη Νότια Καρολίνα σκοτώνοντας 34χρονη λίγο μετά τον γάμο της - Βίντεο από την σύλληψη
Στο βίντεο φαίνεται με χειροπέδες να κλαίει και να ζητά από τους αστυνομικούς να καλέσει τον πατέρα της - «Κανείς δεν έχει αποδείξεις για οτιδήποτε έκανα» ακούγεται να λέει με θράσος
H 27χρονη που προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα