Τετάρτη, 24 Ιουλ.
29oC Αθήνα

ECDC: Αυξάνεται στην Ευρώπη ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών από τα κουνούπια

ECDC: Αυξάνεται στην Ευρώπη ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών από τα κουνούπια
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών με το τσίμπημα των κουνουπιών αυξάνεται στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC).

Στην Ευρώπη, μέσα στο 2022, καταγράφηκαν σχεδόν όσα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα Δάγκειου Πυρετού είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα 11 χρόνια, με το ECDC να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κουνούπια και το τσίμπημά τους που μπορεί να μεταδώσει ασθένειες.

Το 2022 σημειώθηκαν 71 κρούσματα της νόσου, κυρίως στη Γαλλία, η οποία συνήθως προκαλεί πυρετό και μυαλγία αλλά μπορεί τα συμπτώματα να είναι και βαρύτερα, ακόμη και μοιραία. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά το διάστημα 2010 και 2021 ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 74.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, το ECDC προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος εμφάνισης κάποιων ασθενειών που μεταδίδονται με το τσίμπημα κουνουπιού στην περιοχή της Ευρώπης, ανάμεσά τους ο Δάγκειος Πυρετός, ο ιός Ζίκα, ο ιός Τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου, γεγονός που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των κουνουπιών που είναι φορείς των ιών.

«Αν αυτό συνεχιστεί μπορούμε να περιμένουμε ότι θα δούμε περισσότερα κρούσματα και πιθανόν θανάτους από ασθένειες όπως ο Δάγκειος Πυρετός, ο ιός Τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου», λέει η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του ECDC.

«Οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στους τρόπους ελέγχου των πληθυσμών των κουνουπιών, στην ενίσχυση της παρακολούθησης και στην αύξηση των προσωπικών προστατευτικών μέτρων», λέει.

Το κουνούπι τίγρης και οι πυρετοί

Σύμφωνα με την υπηρεσία, το κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus), το οποίο μεταφέρει τον ιό Τσικουνγκούνια, τον Κίτρινο Πυρετό και τον Δάγκειο Πυρετό, κινείται βορειότερα και δυτικά στην Ευρώπη. Το κουνούπι τίγρης εντοπίστηκε τον περασμένο χρόνο στην Κύπρο και πιθανόν να κάνει και νέες επιδρομές, προστίθεται.

Ενώ τα ποσοστά κάποιων νόσων μεταδιδόμενων από τα κουνούπια στην Ευρώπη δεν έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια ή ακόμη και έχουν μειωθεί λίγο (π.χ. του ιού Ζίκα και της ελονοσίας), τα ποσοστά άλλων – όπως ο Δάγκειος Πυρετός – έχουν αυξηθεί «εντυπωσιακά», προσθέτει το ECDC.

Τα ποσοστά του Δάγκειου Πυρετού αυξάνονται παγκοσμίως. Αυτό τον χρόνο η νόσος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα του Σουδάν και πρόσφατα το Περού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περισσότερες περιοχές εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.

Χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των μολύνσεων εξαιτίας του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο που επηρεάζει τα καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ – ΚΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις