Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

El Pais για Ουκρανία: Οι ΗΠΑ δεν θα αναπτύξουν πυραύλους, αν η Ρωσία συμφωνήσει το ίδιο

Ουκρανία Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να δεσμευθούν ότι δεν θα αναπτύξουν επίγειους πυραύλους και δυνάμεις μάχης στην Ουκρανία, αν η Ρωσία συμφωνήσει να κάνει το ίδιο. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais, η οποία επικαλείται εμπιστευτικά έγγραφα που περιλαμβάνουν τις γραπτές απαντήσεις Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ στις απαιτήσεις της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais δεν διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο τα έγγραφα αυτά έφθασαν στην κατοχή της. Το ΝΑΤΟ και το Κρεμλίνο δήλωσαν στο Reuters ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσουν το δημοσίευμα. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ είναι επίσης έτοιμοι να συζητήσουν αμοιβαία μέτρα για την αποφυγή επικίνδυνων συμβάντων στον αέρα και την θάλασσα και να διαβεβαιώσουν την Μόσχα ότι δεν υπάρχουν πύραυλοι cruise Tomahawk σταθμευμένοι στην Ρουμανία και την Πολωνία, σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύει η El Pais.

Η Ουκρανία έχει δικαίωμα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Στο πλαίσιο των προτάσεων αυτών, που παρουσιάσθηκαν σε επιστολές του ΝΑΤΟ και της Ουάσινγκτον οι οποίες εστάλησαν ως απάντηση στις ρωσικές απαιτήσεις, επαναλαμβάνεται ότι η Ουκρανία και κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας.

Η αμερικανική απάντηση αφήνει περιθώριο για την ανάληψη «αμοιβαίων δεσμεύσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την μη ανάπτυξη επίγειων συστημάτων εκτόξευσης επιθετικών πυραύλων και μόνιμων στρατιωτικών δυνάμεων μάχης στο ουκρανικό έδαφος».

Η Ουάσινγκτον όπως και το ΝΑΤΟ ζητούν από την Ρωσία την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Συμμαχία και επαναδιαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για την ανανέωση των συνθηκών ελέγχου των πυρηνικών πυραυλικών συστημάτων.

Η Μόσχα καλείται επίσης να χρησιμοποιήσει και πάλι το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας που «προσφέρει διάλογο και σύμπραξη στην θέση του πολέμου και της κακοπιστίας», σύμφωνα με το περιεχόμενο των επιστολών.

«Δεν κάνουμε ποτέ σχόλια για προϊόντα διαρροών», περιορίσθηκε να απαντήσει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σχετικά με τα έγγραφα.

Ειλικρινείς συνομιλίες ζητά η Δύση

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει από τα τέλη του 2021 έως και 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με τις δυτικές δυνάμεις που κατηγορούν την Μόσχα ότι ετοιμάζεται να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα.

Η Μόσχα αρνείται την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου, ζητώντας παράλληλα γραπτές εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ανάμεσά τους τον αποκλεισμό της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τον τερματισμό της ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων της Ατλαντικής Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη, ειδικότερα στα εδάφη των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο απόσυρσης των νατοϊκών δυνάμεων από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, καλώντας στην επιστολή που δημοσιεύεται από την El Pais σε ειλικρινείς συνομιλίες σχετικά με τον «έλεγχο των εξοπλισμών» και σε διάλογο με την Ρωσία με βάση «την αμοιβαία διαφάνεια και μέτρα αποκατάστασης εμπιστοσύνης».

Αν και η Ρωσία «διέρρηξε την εμπιστοσύνη» και απειλεί «τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωατλαντικού οικοδομήματος ασφαλείας», «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διευθετήσεις ή συμφωνίες» μαζί της, μέσω και γραπτών και υπογεγραμμένων εγγράφων, για «να απαντήσουμε στις εκατέρωθεν ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας», γράφουν.

Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ προειδοποιούν ωστόσο ότι θα ενισχύσουν τις αμυντικές τους θέσεις στην περιοχή σε περίπτωση «αύξησης της ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης» ή «νέας επίθεσης κατά της Ουκρανίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις