Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Eurostat: Ανέβηκε 0,9% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη

Eurostat: Ανέβηκε 0,9% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη

Αυξήθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε η Eurostat, λόγω της εκτίναξης των τιμών στη Γερμανία και την Ολλανδία και παρά τη συνεχιζόμενη καθοδική πίεση από τη φθηνότερη ενέργεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση αυξήθηκε στο 0,9% από -0,3% τον Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι, που είχαν ερωτηθεί από το Reuters, ανέμεναν ότι θα αυξανόταν στο 0,5%.

Οι τιμές ενέργειας ήταν 4,1% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν 1,9%.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε στο 1,4% από μόλις 0,3% τον Δεκέμβριο. Αυτό είναι πιθανότατα καλό νέο για την ΕΚΤ, η οποία δεν έχει επιτύχει επί χρόνια τον στόχο της για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% και αγοράζει κρατικά ομόλογα, ύψους εκατοντάδων δισεκατ. ευρώ, για να δώσει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Η Γερμανία και η Ολλανδία σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών τον Ιανουάριο – κατά 1,6% και 1,7% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου τον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα κατά 0,8% σε ετήσια βάση έναντι μείωσης κατά 1,1% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές παραγωγού αποτελούν πρόδρομους δείκτες για τον δείκτη τιμών καταναλωτή καθώς οι τιμές που χρεώνουν οι βιομηχανίες μετακυλίονται κατά κανόνα στους καταναλωτές.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις