Κόσμος

Eurostat: Περίπου 4,3 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καθεστώς προσωρινής προστασίας στην ΕΕ

Ποιες χώρες φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες και τι ποσοστό αντιστοιχεί στην Ελλάδα
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Eurostat έδωσε σήμερα (10.03.2025) στην δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τους Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, περίπου 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες, που αναγκάστηκαν να φύγουν από την χώρα τους λόγω της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, βρίσκονταν νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι και τον Ιανουάριο του 2025.

Οι χώρες της ΕΕ που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων προσωρινής προστασίας από την Ουκρανία είναι η Γερμανία (1,17 εκατομμύρια πρόσφυγες, 27,3% του συνόλου της ΕΕ), η Πολωνία (993.015 πρόσφυγες, 23,2%) και η Τσεχία (394.985 πρόσφυγες, 9,2%).

Η Ελλάδα φιλοξενεί 32.805 Ουκρανούς πρόσφυγες, σύμφωνα με τη Eurostat.

Σε σύγκριση με τον πληθυσμό κάθε χώρας της ΕΕ, η υψηλότερη αναλογία δικαιούχων προσωρινής προστασίας, ανά χίλια άτομα, καταγράφηκε στην Τσεχία (36,2), την Πολωνία (27,1) και την Εσθονία (26,0), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο ΕΕ ήταν 9,5 ανά χίλια άτομα.

Στις 31 Ιανουαρίου 2025, οι Ουκρανοί πολίτες αντιπροσώπευαν πάνω από το 98,4% των δικαιούχων προσωρινής προστασίας στην ΕΕ. Οι ενήλικες γυναίκες αποτελούσαν σχεδόν τους μισούς εκ των δικαιούχων (44,8%).

Ουκρανοί πρόσφυγεςΟυκρανοί πρόσφυγες / REUTERS / Angelika Warmuth

Τα παιδιά αντιστοιχούσαν σχεδόν στο ένα τρίτο (31,8%), ενώ οι ενήλικες άνδρες αποτελούσαν λιγότερο από το ένα τέταρτο (23,4%) του συνόλου.

Σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου 2024, ο συνολικός αριθμός των ατόμων υπό προσωρινή προστασία στην ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου αυξήθηκε κατά 25.530 (+0,6%).

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Μαρτίου 2022, το Συμβούλιο της ΕΕ διαπίστωσε την ύπαρξη μαζικής εισροής εκτοπισθέντων από την Ουκρανία, λόγω του ρωσικού επιθετικού πολέμου και ενεργοποίησε το καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Στις 25 Ιουνίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την παράταση της προσωρινής προστασίας αυτών των ατόμων από τις 4 Μαρτίου 2025 έως τις 4 Μαρτίου 2026.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το άγνωστο DNA και η 3η αυτοψία γύρω από τη διπλή δολοφονία μάνας και γιου στο Αίγιο
Τα πρώτα αποτελέσματα από εγκληματικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. έδειξαν ότι στο μαχαίρι δεν υπήρχαν δακτυλικά αποτυπώματα του 65χρονου, ενώ στο όπλο με το οποίο πυροβολήθηκε ο 26χρονος υπάρχει DNA τρίτου ατόμου
Το σπίτι της δολοφονίας στον Λόγγο Αιγίου
Η συγκλονιστική στιγμή που ηλικιωμένοι στη Βενεζουέλα κρατιούνται από τα χέρια για να προστατευτούν από τους ισχυρούς σεισμούς
Ο άνδρας προσπάθησε να προστατέψει την σύζυγό του που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και ευτυχώς είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους
Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Η συγκλονιστική στιγμή που ηλικιωμένοι κρατιούνται από τα χέρια για να προστατευτούν από τα 7,5 Ρίχτερ