Κόσμος

Eurostat: Περίπου 4,3 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καθεστώς προσωρινής προστασίας στην ΕΕ

Ποιες χώρες φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες και τι ποσοστό αντιστοιχεί στην Ελλάδα
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Eurostat έδωσε σήμερα (10.03.2025) στην δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τους Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, περίπου 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες, που αναγκάστηκαν να φύγουν από την χώρα τους λόγω της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, βρίσκονταν νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι και τον Ιανουάριο του 2025.

Οι χώρες της ΕΕ που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων προσωρινής προστασίας από την Ουκρανία είναι η Γερμανία (1,17 εκατομμύρια πρόσφυγες, 27,3% του συνόλου της ΕΕ), η Πολωνία (993.015 πρόσφυγες, 23,2%) και η Τσεχία (394.985 πρόσφυγες, 9,2%).

Η Ελλάδα φιλοξενεί 32.805 Ουκρανούς πρόσφυγες, σύμφωνα με τη Eurostat.

Σε σύγκριση με τον πληθυσμό κάθε χώρας της ΕΕ, η υψηλότερη αναλογία δικαιούχων προσωρινής προστασίας, ανά χίλια άτομα, καταγράφηκε στην Τσεχία (36,2), την Πολωνία (27,1) και την Εσθονία (26,0), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο ΕΕ ήταν 9,5 ανά χίλια άτομα.

Στις 31 Ιανουαρίου 2025, οι Ουκρανοί πολίτες αντιπροσώπευαν πάνω από το 98,4% των δικαιούχων προσωρινής προστασίας στην ΕΕ. Οι ενήλικες γυναίκες αποτελούσαν σχεδόν τους μισούς εκ των δικαιούχων (44,8%).

Ουκρανοί πρόσφυγεςΟυκρανοί πρόσφυγες / REUTERS / Angelika Warmuth

Τα παιδιά αντιστοιχούσαν σχεδόν στο ένα τρίτο (31,8%), ενώ οι ενήλικες άνδρες αποτελούσαν λιγότερο από το ένα τέταρτο (23,4%) του συνόλου.

Σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου 2024, ο συνολικός αριθμός των ατόμων υπό προσωρινή προστασία στην ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου αυξήθηκε κατά 25.530 (+0,6%).

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Μαρτίου 2022, το Συμβούλιο της ΕΕ διαπίστωσε την ύπαρξη μαζικής εισροής εκτοπισθέντων από την Ουκρανία, λόγω του ρωσικού επιθετικού πολέμου και ενεργοποίησε το καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Στις 25 Ιουνίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την παράταση της προσωρινής προστασίας αυτών των ατόμων από τις 4 Μαρτίου 2025 έως τις 4 Μαρτίου 2026.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακελειό στην Πολωνία: Ο δράστης ήταν οπλισμένος σαν «αστακός» και έφερε έμβλημα του Μαυρογένη – Σκότωσε την οικογένειά του στον ύπνο
Το έμβλημα του πειρατή Μαυρογένη με τον σκελετό και την ματωμένη καρδιά που φορούσε ο 24χρονος και το «δεν παίρνω αιχμαλώτους» που συμβολίζει
iStock
Ακτιβιστές κατέβασαν την γερμανική σημαία από το κοινοβούλιο της Γερμανίας και ύψωσαν την παλαιστινιακή - Τρεις συλλήψεις
Ένας 22χρονος αφαίρεσε την γερμανική σημαία μπροστά από την Ομοσπονδιακή Βουλή και κρέμασε μια παλαιστινιακή σημαία, ενώ δύο συνεργοί έκαναν live στο Tiktok - Τρεις συλλήψεις
Γερμανία: Ακτιβιστές κατέβασαν την γερμανική σημαία από το κοινοβούλιο και ύψωσαν την παλαιστινιακή – Τρεις συλλήψεις
Ο Ντέινα Γουάιτ από το «οκτάγωνο» στην «πρώτη εμφάνισή» του ως εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου - Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε ένα βίντεο τύπου «The Simpsons», στο οποίο ο Ντέινα Γουάιτ είναι εκπρόσωπος Τύπου, στο οποίο αποτυπώνεται το τι ενδέχεται να συμβεί σε μία συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο
Ντέινα Γουάιτ
Ισραήλ: Ο πρόεδρος Χέρτζογκ έδωσε εντολή στον Άιζενκοτ για τον σχηματισμό κυβέρνησης – «Ευπρόσδεκτο το κόμμα Νετανιάχου να συμμετάσχει σε συνασπισμό»
«Στέκομαι με σαφή συνειδητοποίηση της βαριάς ευθύνης και του βάρους πάνω στους ώμους μου» δήλωσε ο πρώην αρχηγός του στρατού
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ στέκεται δίπλα στον Γκάντι Άιζενκοτ, ηγέτη του κόμματος «Γιασάρ», καθώς του παραδίδει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης