Κόσμος

G20: Οι ηγέτες επισκέφθηκαν το μνημείο αφιερωμένο στον Μαχάτμα Γκάντι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι ηγέτες της G20, που συνεδριάζουν στο Νέο Δελχί, στην Ινδία, επισκέφθηκαν σήμερα (10.09.2023) το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Μαχάτμα Γκάντι, ήρωα των Ινδών στον αγώνα τους για την ανεξαρτησία από τη Βρετανία, για να του αποτίσουν φόρο τιμής.

Ο οικοδεσπότης τους, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, υποδέχθηκε τους ηγέτες έναν προς έναν είτε με μια αγκαλιά είτε με μια θερμή χειραψία στο Ραζ Γκατ, τον χώρο όπου αποτεφρώθηκε ο Μαχάτμα Γκάντι τον Ιανουάριο του 1948, μία ημέρα μετά τη δολοφονία του από εθνικιστή ινδουιστή.

Κάθε ένας από τους ηγέτες έσκυψε το κεφάλι μπροστά από τον Μόντι, ώστε αυτός να του τοποθετήσει μια λευκή σάρπα.

g ghandi

Ο Ινδός πρωθυπουργός τους περίμενε μπροστά από μια τεράστια έγχρωμη φωτογραφία του άσραμ Σαμπαρμάτι, όπου έζησε επί χρόνια ο Γκάντι και το οποίο βρίσκεται στο κρατίδιο Γκουτζαράτ από όπου κατάγεται και ο ίδιος ο Μόντι.

Το άσραμ αυτό έχουν επισκεφθεί πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες κατά την επίσκεψή τους στην Ινδία, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια το 2020 ή ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον το 2022.

Οι ηγέτες της G20, ανάμεσά τους ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έβγαλαν στη συνέχεια τα παπούτσια τους και ακολούθησαν τον Μόντι μπροστά από τη μεγάλη μαρμάρινη, μαύρη πλάκα, στολισμένη με πορτοκαλί και λευκά λουλούδια. Εκεί μια φλόγα που δεν σβήνει ποτέ τιμά τη μνήμη του Μαχάτμα Γκάντι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν μεταξύ των ηγετών που επέλεξαν να φορέσουν τσόχινες παντόφλες και να μην περπατήσουν ξυπόλυτοι στο μνημείο, όπου απαγορεύονται τα παπούτσια σε ένδειξη σεβασμού.

Έπειτα από έναν ινδουιστικό ύμνο οι ηγέτες τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

g ghandi

Το μνημείο αυτό είναι από τους πιο ιερούς χώρους της ινδικής πρωτεύουσας και εκεί έχουν αποτεφρωθεί πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ινδίας.

Ο Μαχάτμα Γκάντι δολοφονήθηκε από τον Ναθουράμ Γκόντσε, έναν φανατικό ινδουιστή που ήταν αντίθετος στην πολιτική κατευνασμού που υιοθετούσε ο Ινδός ηγέτης έναντι των μουσουλμάνων της χώρας.

Η συντριπτική πλειονότητα των 1,4 δισεκ. κατοίκων της Ινδίας είναι ινδουιστές, όμως υπάρχουν πολλές θρησκευτικές μειονότητες, ανάμεσά τους και 200 εκατ. μουσουλμάνοι οι οποίοι ανησυχούν τον τελευταίο καιρό ότι ο Μόντι προσπαθεί να μετατρέψει τη χώρα σε ινδουιστικό κράτος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νύχτα κόλαση στην Ουκρανία: 9 νεκροί σε Κίεβο και Χάρκοβο από ρωσικές επιθέσεις – Στις φλόγες η Λαύρα των Σπηλαίων
Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Ουκρανίας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ορθόδοξη Εκκλησία
Επίθεση στη Λαύρα των Σπηλαίων
Το θρίλερ της συμφωνίας ΗΠΑ και Ιράν: Στον «αέρα» μετά το ισραηλινό χτύπημα στον Λίβανο – Τραμπ: «Μπορεί να υπογραφεί και μέσα στη νύχτα»
Έξαλλος ο Τραμπ με τον Νετανιάχου: «Τα έκανε όλα άνω κάτω. Καθυστέρησε την υπογραφή» - «Δεν έχει καμία γαμ... ικανότητα κρίσης. Του το είπα»
REUTERS
Τραγωδία στη Βραζιλία: Ο τραγουδιστής Oliver Tree, ανάμεσα στους νεκρούς της σύγκρουσης ελικοπτέρων στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Ο 32χρονος μουσικός, γνωστός για τα viral βίντεό του, ανάμεσα στους έξι ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν δύο ελικόπτερα συγκρούστηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Oliver Tree