Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

G7: Το Ιράν κινδυνεύει να προκαλέσει ανεξέλεγκτη κλιμάκωση – Παίρνει αποφάσεις και ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο

G7: Το Ιράν κινδυνεύει να προκαλέσει ανεξέλεγκτη κλιμάκωση – Παίρνει αποφάσεις και ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η υφήλιος τις εξελίξεις μετά το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ.

Η σύνοδος της G7 συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ και στο Ισραήλ είναι σε εξέλιξη το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο σχετικά με το εάν θα υπάρξει ή όχι άμεση απάντηση προς το Ιράν.

Οι ηγέτες των χωρών της G7 καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ επαναλαμβάνοντας την δέσμευσή τους στην ασφάλεια του Ισραήλ.

«Το Ιράν κινδυνεύει να προκαλέσει μία ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση», προειδοποιούν στο κοινό ανακοινωθέν τους.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης», δηλώνουν οι ηγέτες της G7 και ζητούν από το Ιράν και τους συμμάχους τους να σταματήσουν τις επιθέσεις.

Οι ηγέτες της G7 δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

«Για τον σκοπό αυτό-καταλήγει η ανακοίνωση- οι G7 απηύθυναν έκκληση να τεθεί τέρμα στην κρίση στην Γάζα, μέσω του τερματισμού των εχθροπραξιών και της απελευθέρωσης των ομήρων από την Χαμάς» ενώ «εγγυήθηκαν την συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό».

«Το Ισραήλ θα απαιτήσει το τίμημα»

«Το Ισραήλ θα απαιτήσει ένα τίμημα από το Ιράν ως απάντηση στη μαζική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή» δήλωσε νωρίτερα υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ.

“Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλοι για εμάς”, δήλωσε ο Γκαντζ σε ανακοίνωση, ενόψει της σύγκλησης του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Δείτε live τις εξελίξεις

«Ευκαιρία για στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν»

Το Ισραήλ έχει μία ευκαιρία να σχηματίσει στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν μετά την απώθηση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Η επίθεση απωθήθηκε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ.

«Εχουμε μία ευκαιρία να σχηματίσουμε μία στρατηγική συμμαχία κατά του σοβαρού κινδύνου που συνιστά το Ιράν που απειλεί να οπλίσει με πυρηνικά εκρηκτικά τους πυραύλους αυτούς, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή απειλή

Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι δεν επιθυμεί ούτε «κλιμάκωση» ούτε «διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν».

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Ουάσινγκτον θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, έγραψε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για το περιεχόμενο της συνομιλίας του αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) υπήρξε σαφής: δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στο NBC.

«Καταστήσαμε απολύτως σαφές σε όλες τις πλευρές, και στο Ιράν, τι θα κάνουμε και σε ποιο σημείο λαμβάνουμε σοβαρά κάθε εν δυνάμει απειλή απέναντι στο προσωπικό μας» που σταθμεύει στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Ιορδανία προειδοποιεί για γενικευμένη σύρραξη

Παράλληλα, βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα έλαβε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν με θέμα της εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Ο ιορδανός μονάρχης δήλωσε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση εκ μέρους του Ισραήλ θα διευρύνει την σύρραξη στην περιοχή, μετέδωσαν τα ιορδανικά μέσα ενημέρωσης.

Μπάιντεν: Βοηθήσαμε στην κατάρριψη των drones

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέβαλαν στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν κατά του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι διατύπωσε και πάλι την «ακλόνητη» υποστήριξή του προς το Ισραήλ.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Νετανιάχου, να τον συμβουλεύουμε», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να βοηθούν τους Ισραηλινούς να αμυνθούν».

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να διασφαλίσουμε ότι τα στρατεύματα, οι εγκαταστάσεις και τα πλοία μας στην περιοχή είναι επίσης προστατευμένα», τόνισε στο δίκτυο CBS ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Σαρλ Μισέλ Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Όπως επισημαίνει, μαζί με τους ηγέτες της G7 καταδίκασαν «ομόφωνα την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ».

«Όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για την αποκλιμάκωση. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, ιδίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά», καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.

Ιράν: Το είχαμε πει στις ΗΠΑ

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε κάνει γνωστή στις Ηνωμένες Πολιτείες την πρόθεσή του να διεξαγάγει «περιορισμένη» επιχείρηση κατά του Ισραήλ ως αντίποινα στην επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό.

«Ανακοινώσαμε με μήνυμα στον Λευκό Οίκο ότι η επιχείρησή μας θα ήταν περιορισμένη και ελάσσων και θα είχε στόχο την τιμωρία του ισραηλινού καθεστώτος», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των ξένων διπλωματών στην Τεχεράνη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η Τεχεράνη ενημέρωσε τις γειτονικές χώρες για το σχέδιό της «72 ώρες πριν από την επιχείρηση».

«Ανακοινώσαμε στους αδελφούς και φίλους στην περιοχή, ανάμεσά τους και τις χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, ότι στόχος είναι αποκλειστικά η τιμωρία του ισραηλινού καθεστώτος», είπε.

«Δεν επιδιώκουμε να βάλουμε στο στόχαστρο τον αμερικανικό λαό ή τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή», πρόσθεσε προειδοποιώντας ότι το Ιράν μπορεί να στοχεύσει τις αμερικανικές στρατιωτικές θέσεις αν εμπλακούν «στην άμυνα ή την αποστήριξη» του Ισραήλ.

Απειλές για όσους κάνουν 

Η μονάδα πληροφοριών για πληροφοριών του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί να μην υπάρξουν τυχόν αναρτήσεις υπέρ του Ισραήλ από Ιρανούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένοι Ιρανοί, εντός και εκτός της χώρας, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ αφότου το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους τη χθεσινή νύχτα σε αντίποινα για τον φερόμενο βομβαρδισμό του Ισραήλ κατά του ιρανικού προξενείου στην πρωτεύουσα της Συρίας την 1η Απριλίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις