Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Guardian: Η Βρετανία στέλνει Ευρωπαίους πολίτες σε κέντρα μεταναστών και τους απελαύνει

Guardian: Η Βρετανία στέλνει Ευρωπαίους πολίτες σε κέντρα μεταναστών και τους απελαύνει

Συνταράσσουν οι αποκαλύψεις του Guardian, καθώς στα… απόνερα του Brexit η Βρετανία εφαρμόζει εχθρική πολιτική κατά των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν στη χώρα για να βρουν δουλειά.

Όπως αναφέρει ο Guardian, υπάρχουν καταγγελίες από ταξιδιώτες ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες οδηγούνται είτε σε κέντρα μεταναστών προς απέλαση είτε κρατούνται σε χώρους αεροδρομίου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για μια τραυματική και ταπεινωτική εμπειρία απέλασης, παρά τους κανόνες του υπουργείου Εσωτερικών, που επιτρέπουν ρητά στους κατόχους βίζας να παρευρεθούν σε συνεντεύξεις για δουλειά.

Παράλληλα υπάρχει μεγάλη σύγχυση για το εάν οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να εξερευνήσουν τη βρετανική αγορά εργασίας και στη συνέχεια να επιστρέψουν στη χώρα τους με προσφορά για δουλειά, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση για βίζα εργασίας. Σε άλλες περιπτώσεις, οι επισκέπτες ξεκάθαρα παραβιάζουν τους κανόνες που απαγορεύουν στους πολίτες της ΕΕ να κάνουν μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση.

Τουλάχιστον δώδεκα Ευρωπαίοι πολίτες – κυρίως νεαρές γυναίκες – συνελήφθησαν και εκδιώχθηκαν μόνο στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ για πάνω από 48 ώρες την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν δύο γυναίκες Ισπανίδες στον Guardian. Ορισμένοι στάλθηκαν Μπενφορντσάιρ, όπου υπήρχαν φόβοι και για διασπορά του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα πολίτες από Ιταλία, Γαλλία, Βουλγαρίας και Ελλάδα έχουν κρατηθεί είτε σε αεροδρόμιο είτε σε κέντρο κράτησης μεταναστών.

Μάλιστα ένας Γάλλος κρατήθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου για 48 ώρες, ενώ ο πρέσβης της Βουλγαρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι πολλοί υπήκοοι του κρατούνται σε κέντρα κράτησης και απέλασης μεταναστών.

Ο Guardian αναφέρει ότι δύο Ισπανίδες ήταν υπό κράτηση στο Γκάτγουικ στις 2 και 3 Μαΐου, αφότου έφτασαν με διαφορετικές πτήσεις από Βαλένθια και Μπιλμπάο. Η Μαρία, 25 ετών, από τη Βαλένθια, είπε ότι υπήρχαν κι άλλοι πολίτες υπό κράτηση.

Γυναίκα πέρασε τρεις μέρες σε κέντρο κράτησης μεταναστών 

Μάλιστα η γυναίκα κατήγγειλε ότι οι συνοριοφύλακες της είπαν ότι θα την απελάσουν και προσφέρθηκε να πληρώσει για πτήση επιστροφής την ίδια ημέρα. Αντ’ αυτού, εστάλη στο κέντρο κράτησης μεταναστών, όπου πέρασε τρεις ημέρες.

Μια επίσης Ισπανίδα, η 24χρονη Ευγενία έφτασε στο Γκάτγουικ από το Μπιλμπάο στις 2 Μαΐου. Η ίδια σχεδίαζε να κοιτάξει μια προσφορά εργασίας, να επιστρέψει στη χώρα της για να υποβάλλει αίτηση για βίζα και στη συνέχεια να ταξιδέψει εκ νέου στη Βρετανία για να ζήσει με τον Ισπανό φίλο της, που εργάζεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και διαμένει στη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Είχα εισιτήριο επιστροφής και είχα συμπληρώσει μια ταξιδιωτική φόρμα διαδικτυακά, όπου εξηγούσα όλα τα παραπάνω», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στο Γκάτγουικ όμως της πήραν το κινητό και την έθεσαν υπό κράτηση σε δωμάτιο για 24 ώρες, μαζί με άλλα έξι άτομα. Τότε, την έβαλαν και πάλι σε πτήση για τη Βαρκελόνη, μαζί με μια άλλη Ισπανίδα που επίσης είχε φτάσει για συνέντευξη για δουλειά.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις