Κυριακή, 26 Μαΐ
21oC Αθήνα

Guardian: Σημαία του ψευδοκράτους σε δημοσίευμα για την Κύπρο – «Ρώσοι ολιγάρχες μετέφεραν περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων»

Guardian: Σημαία του ψευδοκράτους σε δημοσίευμα για την Κύπρο – «Ρώσοι ολιγάρχες μετέφεραν περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων»
Φωτογραφία: Reuters

Μία απίστευτη γκάφα έκανε ο βρετανικός “Guardian” σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα για την Κύπρο και τις σχέσεις της με ολιγάρχες της Ρωσίας, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Στην αρχική ανάρτηση του Guardian, στη σύνθεση των φωτογραφιών υπήρχε μία σημαία του ψευδοκράτους, που στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με τη σημαία της Κύπρου. 

Μάλιστα, στο τέλος του άρθρου αναφέρεται η αντικατάσταση της εικόνας.

«Περιουσίες πολλών δισεκατομμυρίων μέσω Κύπρου»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του “Guardian”, Ρώσοι ολιγάρχες μετέφεραν περιουσιακά στοιχεία πολλών δισεκατομμυρίων, μέσω Κύπρου, το πρώτο διάστημα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η έρευνα επικαλείται περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια αρχεία με οικονομικά δεδομένα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, τα οποία προέρχονται από το «Cyprus Confidential» μέσω ανώνυμης πηγής στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) και το γερμανικό Paper Trail Media.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα αρχεία που διέρρευσαν, η Κύπρος αποτελεί τη βασική πύλη προς την Ευρώπη, για τους Ρώσους ολιγάρχες που συνδέονται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το Κρεμλίνο.

Το βρετανικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι μεταξύ των 104 Ρώσων δισεκατομμυριούχων που εντόπισε το περιοδικό Forbes το 2023, τα δύο τρίτα εμφανίζονται μαζί με μέλη της οικογένειάς τους ως πελάτες των παρόχων επαγγελματικών υπηρεσιών του νησιού.

Στην υπόθεση εμπλέκεται η PwC Κύπρου και άλλοι σύμβουλοι επιχειρήσεων βοήθησαν έναν από τους πιο ισχυρούς ολιγάρχες της Ρωσίας, τον Αλεξέι Μορντάσοφ, να μεταβιβάσει 1 δισεκατομμύριο λίρες σε δημόσια εταιρεία, την ημέρα που τέθηκε υπό τις κυρώσεις της ΕΕ. Ο Guardian ενημερώθηκε ότι η μεταφορά υπόκειται σε υπό εξέλιξη ποινική έρευνα στην Κύπρο.

Ο ίδιος ολιγάρχης, από εταιρείες που ήταν στο όνομά του, φέρεται να έδωσε περίπου 600.000 ευρώ σε έναν Γερμανό δημοσιογράφο, για να υποστηρίξει τη δημοσίευση δύο βιβλίων για τον Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα αρχεία εμπλέκουν και τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Δεκάδες εκατομμύρια το διάστημα που ήταν ιδιοκτήτης της Τσέλσι φέρονται να δόθηκαν σε πληρωμές που αφορούν, σκάουτερ και στελέχη συλλόγων με όχι και τόσο νόμιμους τρόπους. Ο ίδιος σε συνεργασία με τον υπερπράκτορα Πίνι Ζαχάβι φέρονται, μέσω αμφιλεγόμενων συμφωνιών, ότι ήλεγχαν τις καριέρες 21 νεαρών ποδοσφαιριστών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις