Σάββατο, 2 Μαρ.
18oC Αθήνα

H Φινλανδία στήνει φράχτη στα νέα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία – Τρία μέτρα ύψος, 200 χλμ. μήκος

H Φινλανδία στήνει φράχτη στα νέα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία – Τρία μέτρα ύψος, 200 χλμ. μήκος

Η Φινλανδία κατασκευάζει το πρώτο τμήμα φράχτη στα σύνορά της με τη Ρωσία την Παρασκευή 14.04.2023), λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου εντάχθηκε στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ για να ολοκληρώσει μια στροφή ασφαλείας που έγινε ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Φοβούμενη αντίποινα από την Ανατολή μετά την εφαρμογή της στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση αποφάσισε πέρυσι να κατασκευάσει το φράγμα, κυρίως σε περίπτωση που η Ρωσία κινηθεί για να πλημμυρίσει τα σύνορα με μετανάστες.

Η Φινλανδία σκοπεύει να προφυλαχθεί από την επανάληψη των γεγονότων στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πολωνία τον χειμώνα του 2021, όταν το ΕΕ κατηγόρησε τη γειτονική Λευκορωσία -σταθερό σύμμαχο της Ρωσίας- ότι δημιούργησε μια κρίση μεταφέροντας μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, δίνοντάς τους βίζα και σπρώχνοντάς τους πέρα ​​από τα σύνορα.

Κατασκευασμένος από χαλύβδινο πλέγμα, ο φινλανδικός φράκτης έχει προγραμματιστεί να καλύψει περίπου 200 χιλιόμετρα (125 μίλια) από τα πιο κομβικά σημεία των συνόρων του μέχρι το τέλος του 2026. Ο διευθυντής του έργου Ismo Kurki δήλωσε την Παρασκευή ότι, ενώ δεν προτίθεται να σταματήσει κανένα απόπειρα εισβολής, ο φράκτης θα έχει εξοπλισμό επιτήρησης.

Εν τω μεταξύ, μέχρι στιγμής υπήρξε μικρή ανθρώπινη δραστηριότητα κατά μήκος των συνόρων, τα οποία εκτείνονται συνολικά σε 1.300 χλμ.

Πέρυσι, η Φινλανδία εντόπισε μόνο 30 παράνομες διελεύσεις εκεί, ενώ οι Ρώσοι συνοριοφύλακες σταμάτησαν περίπου 800 απόπειρες εισόδου στη Φινλανδία, δήλωσε η Φινλανδική Συνοριακή Φρουρά.

Η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να υψώνουν φράχτες στα σύνορά τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Μέχρι τώρα, τα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας ήταν μια απλή γραμμή στα απέραντα δάση που καλύπτουν την περιοχή, που χαρακτηρίζονται μόνο από έναν χαμηλό συρμάτινο φράχτη που προοριζόταν να σταματήσει τα βοοειδή και άλλα κατοικίδια ζώα αλλά όχι τους ανθρώπους.

Φωτογραφίες από το σημείο όπου έχουν ξεκινήσει τα έργα: 

Ο νέος φράκτης θα έχει ύψος 3 μέτρα (10 πόδια), θα καλύπτεται με σύρμα ξυραφιού και θα παρακολουθείται από έναν δρόμο και θα κοστίζει περίπου 380 εκατομμύρια ευρώ (417 εκατομμύρια δολάρια).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις