Κόσμος

Human Rights Watch για Τουρκία: Περιστατικά βασανισμών και κακοποίησης από δυνάμεις ασφαλείας

Έκθεση – κόλαφος της Human Rights Watch για την Τουρκία, καλεί τις τουρκικές Αρχές να ερευνήσουν περιστατικά βασανισμών – κακοποίησης από δυνάμεις ασφαλείας.

Η οργάνωση Human Rights Watch (HRW) καλεί τις τουρκικές αρχές να ερευνήσουν περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακοποιήσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη και στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που δείχνουν ότι η αστυνομία και οι φύλακες των τουρκικών γειτονιών έχουν διαπράξει σοβαρές καταχρήσεις κατά τουλάχιστον 14 ανθρώπων σε έξι περιστατικά των δύο τελευταίων μηνών στο Ντιγιάρμπακιρ και στην Κωνσταντινούπολη», αναφέρει σε έκθεσή της η οργάνωση.

Η HRW καταγγέλλει ότι τα περιστατικά αυτά ακολουθούν μία ανησυχητική ακολουθία βίαιης σύλληψης, ξυλοδαρμού και άλλων καταχρήσεων και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει έρευνα.

Τον Ιούνιο, το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε επίμαχο νομοσχέδιο που ενισχύει σημαντικά τις εξουσίες των φυλάκων της γειτονιάς (bekçi), πολιτοφυλακής που περιπολεί για να εντοπίσει απειλές προς την δημόσια τάξη και πλέον έχει σχεδόν τις ίδιες εξουσίες με την αστυνομία.

Στα δύο περιστατικά που αναφέρει η Human Rights Watch, οι αστυνομικοί εισέβαλαν σε σπίτια και παρακίνησαν τα σκυλιά τους να επιτεθούν στα θύματα, που βρέθηκαν με σημάδια από δαγκώματα στο σώμα.

Σε δύο άλλα περιστατικά, κρατούμενοι ύποπτοι για φονική επίθεση κατά αστυνομικών ξυλοκοπήθηκαν και κακοποιήθηκαν, σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιδιωτικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Human Rights Watch δηλώνει ότι εξέτασε επίσημα νομικά και ιατρικά έγγραφα σχετικά με τα περιστατικά αυτά και μίλησε με μάρτυρες, θύματα, τους δικηγόρους τους και μέλη των οικογενειών τους.

Σε τέσσερις περιπτώσεις, οι τουρκικές αρχές απλώς απέρριψαν τις καταγγελίες χωρίς να διενεργήσουν έρευνα.

«Το αντανακλαστικό της άρνησης των καταχρήσεων της αστυνομίας μπροστά σε εκθέσεις που πιστοποιούν την βία, τα βασανιστήρια και τις κακοποιήσεις … μας είναι θλιβερά οικείο, αλλά απαράδεκτο», δήλωσε ο Τομ Πορτέους, υποδιευθυντής προγραμμάτων της HRW.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Κίεβο δικαιολογεί τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν: «Η Τεχεράνη υπήρξε συνεργός της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία»
«Τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο ιρανικό καθεστώς» αναφέρει το ουκρανικό ΥΠΕΞ
Καπνός υψώνεται μετά την ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με το Ιράν, στην αποθήκη πετρελαίου Sharan στην Τεχεράνη
Δορυφορικές εικόνες από το χτύπημα των ΗΠΑ στην υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν στο Φορντό
Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης της «Maxar Technologies» δείχνουν έξι νέους κρατήρες, καθώς και γκρίζα σκόνη και συντρίμμια μετά την αμερικανική επίθεση στα πυρηνικά του Ιράν στο Φορντό
Δορυφορικές εικόνες πάνω από το υπόγειο πυρηνικό συγκρότημα Fordow του Ιράν, πριν και μετά το χτύπημα των ΗΠΑ
Skynews: Πως θα αντεπιτεθεί το Ιράν μετά την επίθεση των ΗΠΑ – Ο ρόλος της Ρωσίας και της Κίνας
Η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα θεωρούνται από τους δυτικούς συμμάχους ως ένας νέος άξονας αυταρχικών δυνάμεων, οι οποίες ευθυγραμμίζονται και υποστηρίζουν η μία την άλλη
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη 16