Κόσμος

Η πυρηνική ενέργεια κρατά «ομήρους» τους ισχυρούς του κόσμου! – ΗΠΑ, Γαλλία, Ιαπωνία οι πυρηνικές δυνάμεις

Ο σεισμός στην Ιαπωνία «γκρέμισε» και την ψευδαίσθηση της πυρηνικής ασφάλειας. Μόνο που η Υφήλιος είναι άμεσα εξαρτημένη από την πυρηνική ενέργεια. Και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη.

«Πρέπει να αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – την αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά πάρκα – όμως όλα αυτά μαζί μπορούν να προσφέρουν μόνο το 20% των αναγκών μας στις χρονιές που έρχονται. Ως εκ τούτου, τα 20-30 επόμενα χρόνια δεν μπορούμε να πούμε ότι θα βγούμε πλήρως από την πυρηνική ενέργεια». Τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, Αλεν Ζιπέ τα λένε όλα!

Η Γαλλία, άλλωστε, είναι στην παγκόσμια κλίμακα η δεύτερη πυρηνική δύναμη, που καλύπτει (μέσω της πυρηνικής ενέργειας) το 75-80% των αναγκών της.

Η σχετική κατάταξη έχει ως εξής: ΗΠΑ (104 αντιδραστήρες), Γαλλία (58 αντιδραστήρες), Ιαπωνία (55 αντιδραστήρες), Ρωσία (32), Γερμανία (17), Νότια Κορέα (21), Καναδάς (18), Ουκρανία (15), Κίνα (13) και Βρετανία (19). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής 62 νέοι αντιδραστήρες ανά τον κόσμο – 27 στην Κίνα, 10 στη Ρωσία, 5 στην Ινδία, 5 στη Ν. Κορέα κ.α.

Ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν η πυρηνική ενέργεια καλύπτει το 30% περίπου των ενεργειακών αναγκών της και ότι σε 14 χώρες φιλοξενούνται πυρηνικοί σταθμοί και σε 16 αντιδραστήρες.

Αναλυτικότερα: η Γαλλία έχει 19 σταθμούς και 58 αντιδραστήρες, η Βρετανία 9 σταθμούς και 19 αντιδραστήρες, η Γερμανία έχει 12 σταθμούς και 17 αντιδραστήρες, η Σουηδία διαθέτει 7 σταθμούς και 16 αντιδραστήρες, η Ισπανία έχει 6 σταθμούς και 9 αντιδραστήρες, το Βέλγιο έχει 2 σταθμούς και 7 αντιδραστήρες, η Φιλανδία 4 αντιδραστήρες, η Ουγγαρία 2 αντιδραστήρες, η Βουλγαρία 2 αντιδραστήρες, η Λιθουανία 1 αντιδραστήρα, η Ολλανδία 2 αντιδραστήρες, η Ρουμανία 2 αντιδραστήρες, η Σλοβακία 4 αντιδραστήρες, η Τσεχία 6 αντιδραστήρες, η Σλοβενία 1 αντιδραστήρα και η Ελλάδα 1 αντιδραστήρα – στον «Δημόκριτο».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι κοντά στην Ελλάδα βρίσκονται οι 2 βουλγαρικοί αντιδραστήρες του Κοζλοντούι, ενώ έχει δοθεί άδεια για την κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα στη Μπελέν – σε απόσταση 14 χλμ από την οποία, το 1977 καταστροφικός σεισμός σκότωσε 120 ανθρώπους.

Στη γειτονική Τουρκία, μετά από ρωσο-τουρκική συμφωνία κατασκευάζεται ένας πυρηνικός σταθμός και 4 αντιδραστήρες που θα εγκατασταθούν στα παράλια της Μ. Ασίας, στην Ακουγιού, περίπου απέναντι από τη Ρόδο.

Στην Ιταλία – όπου με δημοψήφισμα το 1987 έκλεισαν οι 4 πυρηνικοί σταθμοί της χώρας – ο Σ. Μπερλουσκόνι σχεδίασε να καλύψει το ένα τέταρτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας από την πυρηνική ενέργεια και σχεδίασε ένα πυρηνικό πρόγραμμα με 4 πυρηνικούς σταθμούς, που όμως θα τεθεί υπό την έγκριση δημοψηφίσματος.

Η Σλοβενία, Ρουμανία έχουν επίσης αντιδραστήρες, ενώ η Πολωνία δήλωσε τις προάλλες πως δεν θα αναθεωρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι ενώ σε όλη την Ευρώπη υπό την πίεση των δραματικών εντυπώσεων που δημιούργησε το ιαπωνικό δυστύχημα, η χρήση των πυρηνικών επαναξιολογείται, ταυτόχρονα εκτοξεύθηκε η τιμή του άνθρακα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι την Δευτέρα, οι ευρωπαϊκές τιμές άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο της διετίας.

Διαβάστε επίσης

Ραδιενεργός εφιάλτης! Το δυστύχημα της Φουκουσίμα κατατάχθηκε στο επίπεδο 6 της επτάβαθμης κλίμακας! – Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων όρισε η ΙΑΕΑ

Ανησυχεί για βλάβη στην καρδιά του αντιδραστήρα η ΙΑΕΑ – Θα πολεμήσουν τον πυρηνικό εφιάλτη και με τον στρατό

Η Μέρκελ κλείνει προσωρινά επτά πυρηνικούς αντιδραστήρες 

Ερντογάν: Δεν αναστέλλονται στα σχέδια για τους πυρηνικούς σταθμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 4
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν