Δευτέρα, 3 Ιουν.
24oC Αθήνα

Καψώνι στον Πρόεδρο της Βολιβίας έκαναν Γαλλία και Πορτογαλία

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες στο αερδρόμιο της Βιέννης ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες στο αερδρόμιο της Βιέννης ΦΩΤΟ REUTERS

Καψώνια σε αρχηγό χώρας έκαναν οι αρχές της Γαλλίας και της Πορτογαλίας. Ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες,  έτυχε άθλιας συμπεριφορας αφού θεωρήθηκε ότι μέσα στο Προεδρικό αεροσκάφος είχε τον καταζητούμενο από τις ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν.

Το αεροσκάφος με προορισμό την πρωτεύουσα της Βολιβίας απογειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης από τη Μόσχα, όπου ο Μοράλες είχε συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο, στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής χωρών που εξάγουν αέριο.
Το αεροπλάνο του Προέδρου της Βολιβίας στο αεροδρόμιο της Βιέννης ΦΩΤΟ REUTERS

Όμως, αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Βιέννη επειδή Παρίσι και Λισσαβώνα αρνήθηκαν να του παραχωρήσουν άδεια διέλευσης θεωρώντας ότι σε αυτό επέβαινε ο καταζητούμενος από τις ΗΠΑ, πρώην σύμβουλος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν.

Τελικά, του έδωσαν το ”πράσινο φως” να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους μετά από αρκετές ώρες.

Ο Σνόουντεν βρίσκεται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα σε χώρο μετεπιβίβασης αεροδρομίου της Μόσχας. Ζήτησε πολιτικό άσυλο–μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς–πρώτα από τον Ισημερινό και στη συνέχεια από 20 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βολιβία.

Οργισμένος ο Πρόεδρος της Βολιβίας απευθύνεται στους δημοσιογράφους ΦΩΤΟ REUTERS

Η δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας ORF μετέδωσε ότι ο Σνόουντεν βρισκόταν με τον Μοράλες στο αεροσκάφος, στο αεροδρόμιο της Βιέννης Σβέτσατ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας Ντέιβιντ Τσοκουεχουάνκα δήλωσε από την Λα Παζ ότι η Γαλλία και η Πορτογαλία αντέδρασαν με “αβάσιμες υποψίες” ότι ο Σνόουντεν είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο του Μοράλες, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ διέψευσε ότι ο Σνόουντεν βρίσκεται στη χώρα.
Χθες το βράδυ, δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Λα Παζ για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Παρισιού να απαγορεύσει, προσωρινά, την διέλευση από τον εναέριο χώρο του στο αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ούτε η Γερμανία δίνει άσυλο στον Σνόουντεν – Κόσμος

Σνόουντεν: Κινδυνεύω ακόμη και με θανατική ποινή στις ΗΠΑ – Κόσμος

Η Βολιβία δηλώνει “έτοιμη” να βοηθήσει τον Σνόουντεν – Κόσμος

“Όχι” από το Νέο Δελχί για άσυλο στον Σνόουντεν – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε