Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Le Monde για Ρούλα Πισπιρίγκου: Μαινόμενη η Ελλάδα κατά της «Μήδειας της Πάτρας»

Le Monde για Ρούλα Πισπιρίγκου: Μαινόμενη η Ελλάδα κατά της «Μήδειας της Πάτρας»

Στην πολύκροτη υπόθεση των αιφνίδιων και ανεξήγητων θανάτων των τριών παιδιών στην Πάτρα αναφέρεται και η γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνεται ότι η μητέρα των κοριτσιών, Ρούλα Πισπιρίγκου, αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες που της αποδίδονται για τον χαμό της 9χρονης Τζωρτζίνας, ενώ υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν πολλά κενά όσον αφορά στην παιδική προστασία. 

Η «Le Monde» στέκεται επίσης στην ζωντανή αναμετάδοση του ανοίγματος του τάφου της μικρής Τζωρτζίνας για την αφαίρεση του tablet, στις κραυγές του όχλου όταν έφτασε στα δικαστήρια η Ρούλα Πισπιρίγκου, αλλά και στα συνθήματα που έγραψαν εξοργισμένοι πολίτες έξω από το σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα. Στο πλαίσιο ανάλυσης της υπόθεσης, η γαλλική εφημερίδα δεν παρέλειψε μάλιστα να αναδείξει και τη σοβαρή υποστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. 

Γίνεται ένα πλήρες χρονικό της πολύκροτης υπόθεσης, με την γνωστή γαλλική εφημερίδα να αναφέρεται στην Ρούλα Πισπίργκου ως «Μήδεια της Πάτρας». Θυμίζει ότι η νεκροψία και οι τοξικολογικές εξετάσεις διαπίστωσαν την παρουσία στον οργανισμό του 9χρονου παιδιού μεγάλης ποσότητας κεταμίνης, ενώ στο νοσοκομείο μαζί του ήταν μόνο η μαμά του. Σημειώνει επίσης ότι η μικρη Τζωρτζίνα πέθανε μόλις είκοσι λεπτά μετά τη χορήγηση της ουσίας, παρά το γεγονός ότι οι νοσηλευτές την είχαν επισκεφθεί μία ώρα πριν, με αποτέλεσμα να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον της μητέρας. Αναφέρεται δε, ότι τον Απρίλιο του 2021, η Τζωρτζίνα είχε ήδη νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω επιληπτικών κρίσεων που την είχαν αφήσει τετραπληγική. Η έναρξη της ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία αναζωπύρωσε επίσης την έρευνα για τις άλλες δύο κόρες της Ρούλας Πισπιρίγκου, η μία από τις οποίες πέθανε σε ηλικία 3,5 ετών προ τριετίας από «ηπατική ανεπάρκεια» και η άλλη τον Μάρτιο του 2021 σε ηλικία 6 μηνών, λόγω «ασφυξίας», σύμφωνα με τις εκθέσεις των ιατροδικαστών.

Η γαλλική εφημερίδα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις καθηγήτριας Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η οποία κάνει λόγο για πρωτόγνωρη φρενίτιδα για τα ελληνικά δεδομένα και για «χούλιγκαν της κοινής γνώμης», που σπεύδουν να καταδικάσουν την Ρούλα Πισπιρίγκου πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη. «Οι περιπτώσεις παιδοκτονίας είναι σπάνιες στην Ελλάδα και η συναισθηματική φόρτιση είναι πολύ έντονη», εξηγεί στην «Le Monde» η Έφη Λαμπροπούλου. «Οι καθημερινές αποκαλύψεις, οι διάφορες μαρτυρίες, τα συνεχή σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα υπονομεύουν το τεκμήριο της αθωότητας. Μόνο τα δημόσια μέσα ενημέρωσης είναι υποχρεωμένα από τον νόμο στην Ελλάδα να σέβονται αυτό το τεκμήριο, όχι τα ιδιωτικά κανάλια… Αυτό είναι προβληματικό!», λέει στη γαλλική εφημερίδα.

 «Οι ιατροδικαστές διερεύνησαν επαρκώς τα αίτια του θανάτου των δύο πρώτων παιδιών; Να ξέρετε ότι στα μισά δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχει ούτε ιατροδικαστής…», υπογραμμίζει η καθηγήτριας Εγκληματολογίας Έφη Λαμπροπούλου.

Σοβαρή υποστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που κάνει λόγο για σοβαρή υποστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και περικοπών στον προϋπολογισμό, μια έλλειψη επαρκούς δυναμικού που πιθανώς εξηγεί γιατί δεν παρενέβησαν οι κοινωνικές υπηρεσίες όταν μια ομάδα προστασίας παιδιών κατήγγειλε την Πισπιρίγκου και τον Δασκαλάκη για κακοποίηση στις αρχές το 2014. Και παραθέτει την άποψη της δικηγόρου Μαρίας Ανδριανάκη, σύμφωνα με την οποία είναι «κραυγαλέα η έλλειψη ψυχολόγων, που θα μπορούσαν να σημάνουν συναγερμό σε περιπτώσεις κακοποίησης.

Με πληροφορίες από Le Monde

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις