Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Maria de los Angeles Alvarino Gonzalez: 3 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την ισπανίδα βιολόγο

Maria de los Angeles Alvarino Gonzalez: 3 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την ισπανίδα βιολόγο

GOOGLE DOODLE: Η Google τιμάει σήμερα την Ισπανίδα βιολόγο María de los Ángeles Alvariño González για την πολυετή και πολυεπίπεδη προσφορά της στην επιστήμη.

Η María de los Ángeles Alvariño González, γνωστή ως Ángeles Alvariño, ήταν βιολόγος ερευνητικής αλιείας και ωκεανογράφος παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως αρχή στη βιολογία του πλαγκτόν.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε ποτέ ως επιστήμονας σε βρετανικά ή ισπανικά πλοία εξερεύνησης.

Η Google επέλεξε να τιμήσει σήμερα, 3 Οκτωβρίου, την María de los Ángeles Alvariño González, καθώς αυτή γεννήθηκε σαν σήμερα το 1916 στο Σεράντες, που είναι μια μικρή παράκτια πόλη στη Γαλικία.

Το πάθος της για τη Φυσική Ιστορία ξεκίνησε όταν άρχισε να “ανακαλύπτει” τη βιβλιοθήκη του πατέρα της, δίνοντας βάση στην έρευνα γύρω από την Ωκεανογραφία.

Παρ’ότι το Ισπανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας (ΙΕΟ) εκείνη την εποχή δεχόταν μόνο άνδρες, το πανεπιστημιακό έργο της González εντυπωσίασε και έτσι διορίστηκε, το 1952, ως βιολόγος. Την περίοδο αυτή η ίδια επέλεξε να επικεντρωθεί σε μια πρωτοποριακή έρευνά της για το ζωοπλαγκτόν.

Στο Ισπανικό Ωκεανογραφικό Κέντρο άρχισε την πρωτοποριακή έρευνά της για το ζωοπλαγκτόν, τους μικροσκοπικούς οργανισμούς που χρησιμεύουν ως το θεμέλιο της ωκεάνιας τροφικής αλυσίδας και προσδιόρισε ορισμένα είδη ως τους καλύτερους δείκτες υγείας των ωκεανών.

Το έτος 1953, το Βρετανικό Συμβούλιο απένειμε στη María de los Ángeles Alvariño González μια υποτροφία που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε ως επιστήμονας σε βρετανικό ερευνητικό σκάφος.

Η María de los Ángeles Alvariño González πέθανε στις 29 Μαΐου 2005, στην Καλιφόρνια, σε ηλικία 88 ετών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις