Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Mario Molina, ο νομπελίστας χημικός που «είδε» την τρύπα του όζοντος

Mario Molina, ο νομπελίστας χημικός που «είδε» την τρύπα του όζοντος

80 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 19 Μαρτίου, από τη γέννηση του Mario Molina, και η Google αφιερώνει το Doodle στον Μεξικανό χημικό, Mario Molina.

Ο Μεξικανός χημικός Mario Molina συνέβαλε στην ανακάλυψη ότι οι φθοροχλωράνθρακες (CFC) μπορούν να καταστρέψουν το στρώμα του όζοντος της Γης, καθώς και στην ανακάλυψη της ύπαρξης της τρύπας του όζοντος στην Ανταρκτική.

Ο Mario Molina είχε τη βασικότερη ίσως συμβολή στην ανακάλυψη της «τρύπας του όζοντος» πάνω από την Ανταρκτική, και τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1995 για τον ρόλο του στην επισήμανση της απειλής στο γήινο στρώμα του όζοντος από ανθρωπογενή αέρια που λέγονται χλωροφθοράνθρακες (CFC).

Υπήρξε ο πρώτος γεννημένος στο Μεξικό επιστήμονας που πήρε Βραβείο Νόμπελ Χημείας.

Στις 28 Ιουνίου 1974, ως μεταδιδάκτορας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν, ο Μολίνα δημοσίευσε μαζί με τον Σέργουντ Ρόουλαντ μια εργασία στο περιοδικό Nature, όπου τόνιζαν την απειλή από τη χρήση χλωροφορανθράκων (CFC) για το στρώμα του όζοντος στη στρατόσφαιρα.

Εκείνη την εποχή, οι CFC χρησιμοποιούνταν ευρύτατα ως προωθητικά των σπρέι και ψυκτικά υγρά σε κάθε είδους ψυγεία και κλιματιστικά, και ήταν γνωστό ότι συσσωρεύονταν στην ατμόσφαιρα.

Το βασικό επιστημονικό ερώτημα που έθεσε ο Μολίνα ήταν «ποια η συνέπεια της απελευθερώσεως από την ανθρωπότητα μιας ουσίας στο περιβάλλον η οποία δεν υπήρχε προηγουμένως;»

Ο Μολίνα ορίσθηκε το 2008 από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ως υπεύθυνος για τη σύσταση μιας ομάδας περιβαλλοντικών θεμάτων, ενώ ήταν και μέλος του συμβουλίου του προέδρου επί θεμάτων επιστήμης και τεχνολογίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις