Κόσμος

Mέλη ένοπλης οργάνωσης εκτέλεσαν 17 ομήρους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό

Δεκαεπτά άνθρωποι εκτελέστηκαν χθες Κυριακή (26.3.2023), μια ημέρα μετά την απαγωγή τους σε βορειοανατολικό τομέα της ΛΔ Κονγκό, ενέργεια που οι τοπικές αρχές απέδωσαν στην οργάνωση CODECO (σ.σ. Coopérative pour le développement du Congo, «Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό»).

Προχθές Σάββατο (25.3.2023) «ένοπλοι της CODECO πήραν ομήρους δεκαεπτά ανθρώπους ανάμεσα στα χωριά Μπαμπού και Κομπού», στην περιοχή Τζουγκού της ΛΔ Κογκό, περίπου 45 χιλιόμετρα βόρεια από την Μπουνιά, πρωτεύουσα της Ιτουρί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπαγκουνενί Γκμπαλάντ, κοινοτάρχης στην Ακογκό-Νιαλί, όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Και μια μέρα μετά τους εκτέλεσαν.

Τα θύματα επέβαιναν σε δυο οχήματα που πήγαιναν στην Μπουνιά όταν έπεσαν σε ενέδρα, εξήγησε. Χθες Κυριακή, οι όμηροι «εκτελέστηκαν στο χωριό Πεσί, οχυρό της CODECO», σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΛΔ Κογκό, που ανέφερε ότι «ειδοποιήθηκε από οικογένειες κάποιων θυμάτων».

Οι όμηροι «είναι νεκροί, εκτελέστηκαν από τους μαχητές της CODECO», επιβεβαίωσε ο Τοκό Καγκμπανέζ, φύλαρχος στην περιοχή. Σύμφωνα με κάτοικο του χωριού Μπαμπού, η απαγωγή έγινε μετά τον θάνατο τριών μαχητών της CODECO στην κοινότητα, σε ενέδρα αντίπαλης οργάνωσης.

Ανάμεσα στους ομήρους ήταν μια έγκυος, κατά την ίδια πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας.

Δεκάδες θάνατοι κάθε εβδομάδα

Από τα τέλη του 2022, οι θάνατοι είναι πλέον δεκάδες κάθε εβδομάδα στην Ιτουρί, επαρχία με πλούσιο υπέδαφος, ιδίως σε χρυσό. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σφαγιάστηκαν την 18η Μαρτίου σε χωριά της επαρχίας. Κι αυτό το μακελειό αποδόθηκε στην CODECO.

Πρόκειται για παραστρατιωτική ομάδα με χιλιάδες μαχητές, που λέει ότι προστατεύει τη φυλή Λέντου, αντίπαλη με τη φυλή Χέμα, την παραστρατιωτική της οργάνωση Ζαΐρ και τον εθνικό στρατό.

Έπειτα από χονδρικά μια δεκαετία σχετικής ηρεμίας, η αιματηρή σύγκρουση στην Ιτουρί ανάμεσα στις φυλές Λέντου και Χέμα αναζωπυρώθηκε το 2017, εκτοπίζοντας ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους και στοιχίζοντας τη ζωή σε χιλιάδες άμαχους.

Η προηγούμενη σύρραξη ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες φυλών στοίχισε χιλιάδες ζωές από το 1999 μέχρι το 2003, ώσπου επενέβη ευρωπαϊκή δύναμη, η επιχείρηση Άρτεμις, υπό γαλλική διοίκηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια, επτά αγνοούμενοι - Η στιγμή των εκρήξεων
Συγγενείς αγνοουμένων δεν έκρυψαν την οργή τους, κατηγορούν τους πυροσβέστες πως δεν «επικεντρώνονται στους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα στην αποθήκη και πιθανόν σκοτώθηκαν»
Εκρήξεις σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
«Χαστούκι» σε Τραμπ από δικαστή: Μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στις ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν άσυλο
«Τίποτα στον νόμο για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα, ή στο Σύνταγμα, δεν δίνει στον πρόεδρο ή αντιπροσώπους του τις υπερβολικές εξουσίες που επικαλείται στη διακήρυξη και στις οδηγίες για την εφαρμογή της», αναφέρει ο δικαστής
Μετανάστες
Τραμπ εκτός ελέγχου: Οι σκοταδιστικές απειλές εκτέλεσης μεταναστών στο «Alligator Alcatraz» και ο Λευκός Οίκος ως τσιφλίκι
Από το βίντεο AI με το όραμά του για το «Αλκατράζ με αλιγάτορες: Για να κάνουμε την Αμερική ασφαλή ξανά», που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter
Ντόναλντ Τραμπ
5