Τρίτη, 18 Ιουν.
31oC Αθήνα

NASA: Ακυρώθηκε η εκτόξευση του Starliner της Boeing λόγω τεχνικού προβλήματος

NASA: Ακυρώθηκε η εκτόξευση του Starliner της Boeing λόγω τεχνικού προβλήματος
Φωτογραφία: Reuters

Η αντίστροφη μέτρηση της εκτόξευσης της νέας διαστημικής κάψουλας Starliner της Boeing (BA.N), που θα γινόταν από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ, απλά αναβλήθηκε.

Η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Starliner της Boeing ακυρώθηκε σήμερα Σάββατο (01.06.2024) λιγότερο από τέσσερα λεπτά από την προγραμματισμένη ώρα της, λόγω τεχνικού προβλήματος, ανακοίνωσαν οι σχολιαστές κατά τη διάρκεια της απευθείας μετάδοσης εικόνας βίντεο της NASA.

Είναι η δεύτερη αναβολή της εκτόξευσης σε λιγότερο από ένα μήνα γι’ αυτήν την αποστολή, η οποία θα επιτρέψει στο Starliner να μεταφέρει για πρώτη φορά αστροναύτες της NASA προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Το πρώτο ταξίδι του CST-200 Starliner αναμενόταν με μεγάλη προσμονή και καθυστέρησε πολύ, καθώς η Boeing αγωνίζεται να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο από τις προσοδοφόρες επιχειρήσεις της NASA, στις οποίες πλέον κυριαρχεί η SpaceX του Elon Musk.

Η κάψουλα ήταν έτοιμη για εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα, πάνω σε έναν πύραυλο Atlas V που προμήθευσε η United Launch Alliance, μια κοινοπραξία Boeing-Lockheed Martin (LMT.N).

Αλλά λιγότερο από τέσσερα λεπτά πριν από την απογείωση, ένας υπολογιστής του επίγειου συστήματος ενεργοποίησε την αυτόματη εντολή ματαίωσης που σταμάτησε το ρολόι της αντίστροφης μέτρησης.

Δεν ήταν άμεσα σαφές γιατί ενεργοποιήθηκε η εντολή ματαίωσης ή πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αντιμετώπιση του υποκείμενου προβλήματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις