Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

NASA: Έρχεται η έκλειψη ηλίου «Δακτύλιος της Φωτιάς» – Από πού θα είναι ορατή

NASA: Έρχεται η έκλειψη ηλίου «Δακτύλιος της Φωτιάς» – Από πού θα είναι ορατή
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο «Δακτύλιος της Φωτιάς», η εκθαμβωτική έκλειψη ηλίου θα συμβεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου και θα είναι ορατή από τις ΗΠΑ. Το φεγγάρι θα διασχίσει τον ήλιο και θα βρίσκεται λίγο πιο μακριά από την ελλειπτική τροχιά της Γης, σχηματίζοντας αυτή τη μοναδική εικόνα στον ουρανό.

Την ώρα που το φεγγάρι θα περάσει μπροστά από τον ήλιο, θα τον καλύψει έως και κατά 90%, σχηματίζοντας έτσι ένα δαχτυλίδι, γι’ αυτό και η έκλειψη ηλίου είναι γνωστή και ως «Δακτύλιος της Φωτιάς».

Σύμφωνα με τη NASA, είναι η τελευταία δακτυλιοειδή ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τις ΗΠΑ, μέχρι την επόμενη που θα σημειωθεί στις 21 Ιουνίου 2039, στη διαδρομή της οποίας θα βρίσκεται μόνο η Αλάσκα μεταξύ των υπόλοιπων αμερικανικών Πολιτειών.

Το φαινόμενο του «δακτυλίου της φωτιάς» θα διαρκέσει από 1 έως 5 λεπτά. Όταν το φεγγάρι φτάσει μπροστά από τον ήλιο, τότε ο ουρανός θα σκοτεινιάσει κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης και ο αέρας μπορεί να είναι πιο δροσερός.

Η έκλειψη θα διασχίσει τη Βόρεια, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, σύμφωνα με τους χάρτες της NASA. Όσοι θέλουν, μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά την εξέλιξη της έκλειψης ηλίου από το παρακάτω βίντεο μέσω του YouTube της NASA.

Πώς προστατεύουμε τα μάτια μας από μια έκλειψη ηλίου

Η έκλειψη ηλίου είναι επικίνδυνη να την κοιτάξει κανείς με γυμνό μάτι, καθώς οι ακτίνες μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες ακόμα και τύφλωση, σύμφωνα με τους οφθαλμιάτρους.

Γι’ αυτό, οι ειδικοί τονίζουν ότι μια έκλειψη ηλίου μπορεί να παρατηρηθεί μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο, τα οποία θα πρέπει να έχουν εξοπλιστεί με ειδικά φίλτρα.

Η NASA συμβουλεύει ότι όσοι θέλουν να δουν την έκλειψη ηλίου με τα ίδια τους τα μάτια τότε θα πρέπει να έχουν γυαλιά πιστοποιημένα με το διεθνές πρότυπο ασφαλείας ISO 12312-2.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις