Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

NASA: Ιστορική πτήση του ρομποτικού της ελικοπτέρου στον Άρη

NASA: Ιστορική πτήση του ρομποτικού της ελικοπτέρου στον Άρη

Για άλλη μια φορά, στον Άρη γράφτηκε ιστορία. Το ελικόπτερο της NASA, Ingenuity, έκανε μια σύντομη αλλά ιστορική πτήση στον κόκκινο πλανήτη. Ανάμεσα στους επιστήμονες που έφτιαξαν το μικροσκοπικό ρομποτικό ελικόπτερο είναι και ο Έλληνοαμερικανός Θοδωρής Τζανέτος. 

«Τα υψομετρικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πως το Ingenuity (σ.σ. σημαίνει εφευρετικότητα) πραγματοποίησε την πρώτη μηχανοκίνητη πτήση σε άλλο πλανήτη», δήλωσε μηχανικός του Εργαστηρίου Αεριώθησης (Jet Propulsion Laboratory) της NASA.

Τη στιγμή που η απογείωση του ελικοπτέρου στέφθηκε με επιτυχία, στην αίθουσα ελέγχου της NASA ξέσπασαν χειροκροτήματα και επιφωνήματα χαράς.

Ένα σύντομο βίντεο της πτήσης, που τραβήχτηκε από το ρομποτικό ρόβερ Perseverance (Επιμονή), με το οποίο το Ingenuity έφθασε στον «κόκκινο πλανήτη». Το ελικόπτερο έφτασε στα τρία μέτρα από το έδαφος και έμεινε στον αέρα 39 δευτερόλεπτα. 

Στο βίντεο φαίνεται το ελικόπτερο να υψώνεται τρία μέτρα επιτόπου και στη συνέχεια να προσεδαφίζεται στην επιφάνεια του Άρη.

Το ελικόπτερο έστειλε και το ίδιο μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, στην οποία φαίνεται η σκιά του πάνω στον κόκκινο πλανήτη.

«Μπορούμε πλέον να λέμε ότι οι άνθρωποι πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πτήση σε έναν άλλο πλανήτη», δήλωσε με ενθουσιασμό η ΜιΜι Αούνγκ, επικεφαλής του προγράμματος του ελικοπτέρου.

Η πτήση είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 11 Απριλίου, όμως καθυστέρησε εξαιτίας τεχνικού προβλήματος που εμφανίσθηκε κατά τη δοκιμή των ελίκων του.

Το εγχείρημα ήταν μια αληθινή πρόκληση, επειδή η ατμόσφαιρα στον Άρη έχει πυκνότητα μόνο 1% αυτής της γήινης ατμόσφαιρας και οι έλικες μπορούν να σηκώνουν το βάρος του ελικοπτέρου πιέζοντας τον αέρα καθώς περιστρέφονται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις