Κόσμος

NASA: Το Perseverance κατάφερε όντως να συλλέξει το πρώτο πέτρινο δείγμα από τον Άρη

Tο ρομποτικό ρόβερ Perseverance κατάφερε να συλλέξει με το τρυπάνι του δείγμα από τα πετρώματα του πλανήτη ‘Αρη, όπως επιβεβαίωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA). Επρόκειτο για την δεύτερη προσπάθεια, καθώς η πρώτη -αποτυχημένη- πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα. 

Οι πρώτες εικόνες που έδωσε στην δημοσιότητα η NASA την περασμένη Πέμπτη είχαν δημιουργήσει αισιοδοξία ότι το τρυπάνι του ρόβερ Perseverance κατόρθωσε να πάρει δείγμα, αντίθετα με την πρώτη φορά στις αρχές Αυγούστου, όταν είχαν διαψευστεί τελικά οι ελπίδες των επιστημόνων, καθώς το πέτρινο δείγμα είχε μετατραπεί σε σκόνη που έπεσε στο έδαφος γύρω από το τρυπάνι. Χρειάστηκαν να φθάσουν στη Γη νέες εικόνες το Σαββατοκύριακο για να επιβεβαιώσουν ότι αυτή τη φορά το δείγμα βρίσκεται πλέον με ασφάλεια μέσα στο Perseverance, σύμφωνα με το BBC.

Perseverance drill APE Perseverance sampe Mars APE

Πρόκειται για ιστορικό επίτευγμα, καθώς το εν λόγω δείγμα είναι ο πυρήνας πετρώματος που συλλέγεται σε άλλον πλανήτη και προγραμματίζεται να σταλεί στον πλανήτη μας για να μελετηθεί από τους επιστήμονες προς αναζήτηση αρχαίας αρειανής μικροβιακής ζωής. Το ρόβερ – αν όλα πάνε καλά – θα συλλέξει μέσα στον επόμενο χρόνο τουλάχιστον 20 τέτοια πέτρινα δείγματα μεγέθους όσο ένα δάκτυλο το καθένα, τα οποία σχεδιάζεται να σταλούν στη Γη στη δεκαετία του 2030 μέσω μιας κοινής ευρω-αμερικανικής αποστολής.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία για βοδινό κρέας, αιθανόλη και γεωργικά προϊόντα – Δεν έπεσαν υπογραφές
Με σόου στο Οβάλ Γραφείο και μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρώτη εμπορική συμφωνία μετά την επιβολή των δασμών
Ντόναλντ Τραμπ 1
Σταϊνμάιερ για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη: «Είμαστε όλοι παιδιά της 8ης Μαΐου 1945»
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας αναφέρθηκε ακόμη στη συμβολή του Κόκκινου Στρατού και τόνισε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «δεν αποτελεί συνέχεια του αγώνα κατά του φασισμού»
Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης στην Bundestag για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου