Κόσμος

New York Times: Η Ρωσία κατέστρεψε το φράγμα Καχόβκα στη Χερσώνα της Ουκρανίας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ρωσία προκάλεσε την έκρηξη στο τεράστιο φράγμα Καχόβκα στη Χερσώνα της Ουκρανίας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times, παραθέτοντας και στοιχεία για την καταστροφή στη δομή που τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Επικαλούμενοι μηχανικούς και ειδικούς στα εκρηκτικά, οι New York Times αναφέρουν πως η έρευνά τους βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το φράγμα στη Χερσώνα καταστράφηκε όταν πυροδοτήθηκε εκρηκτικό φορτίο από τη Ρωσία σε έναν διάδρομο στη βάση του από σκυρόδεμα.

«Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς πως το φράγμα καταστράφηκε από έκρηξη που πυροδοτήθηκε από την πλευρά που το ελέγχει: τη Ρωσία», ανέφερε η εφημερίδα για την καταστροφή που σημειώθηκε στις 6 Ιουνίου και έχει προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων στις γύρω περιοχές.

fragma ukraine russia r

Ομάδα διεθνών νομικών ειδικών που συνδράμουν τους εισαγγελείς της Ουκρανίας στην έρευνά τους ανέφεραν σε προκαταρκτικά ευρήματα προχθές Παρασκευή ότι είναι «πολύ πιθανό» η κατάρρευση του φράγματος στην περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας να προκλήθηκε από εκρηκτικά που τοποθέτησαν οι Ρώσοι.

Αλληλοκατηγορούνται Ρωσία και Ουκρανία

Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο ότι προκάλεσε σαμποτάζ στο υδροηλεκτρικό φράγμα προκειμένου να αποκόψει την κύρια πηγή παροχής νερού στην Κριμαία την οποία έχει προσαρτήσει από την Ουκρανία η Ρωσία και να αποσπάσει την προσοχή από την ουκρανική αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων η οποία παραπαίει, όπως υποστηρίζει.

fragma ukraine russia r

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι ανατίναξε το σοβιετικής κατασκευής φράγμα που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο από τις πρώτες μέρες της εισβολής της το 2022, με αποτέλεσμα χείμαρροι νερού να πλημμυρίσουν μεγάλο τμήμα του πεδίου της μάχης, καταστρέφοντας αγροτική γη και αποκόπτοντας την παροχή νερού στους πολίτες.

fragma ukraine russia r

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τους ισχυρισμούς για τις αιτίες της έκρηξης.

Επικαλούμενη μηχανικούς, η εφημερίδα λέει πως η πλήρης εξέταση του φράγματος όταν αποστραγγιστεί το νερό μπορεί να δώσει στοιχεία για την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφή.

«Η διάβρωση από το νερό που πέφτει από τις πύλες εξόδου θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε βλάβη αν το φράγμα ήταν κακά σχεδιασμένο ή αν το σκυρόδεμα ήταν κατώτερης ποιότητας, όμως οι μηχανικοί χαρακτήρισαν απίθανο κάτι τέτοιο», ανέφερε η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Ο Άιζενκοτ ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – «Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο μπλοκ καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, από την Αριστερά έως την εθνικιστική Δεξιά, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα σύνθετες
Ισραήλ
Μερτς: Οι μουσουλμάνοι που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα να φύγουν από τη Γερμανία
Ο Μερτς επανέλαβε δήλωση του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ το 1985 ότι «οι νέοι δεν φέρουν ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε, φέρουν όμως ευθύνη για το πώς αυτά θα αποτυπωθούν στην Ιστορία»
Ο Γερμανός καγκελάριος, Friedrich Merz
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Άκυρες οι NAVTEX, δεν έχουμε δώσει ακόμη άδεια»
Η Άγκυρα επικαλείται τα όρια που έχει γνωστοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη από τις 18 Μαρτίου 2020 - Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Σαφές το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector. Tο γαλλικό πλοίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις προπαρασκευαστικές εργασίες που συνδέονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.  Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ 156