Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Nord Stream 1: Από τον αγωγό φυσικού αερίου λείπει τμήμα μήκους 50 μέτρων, υποστηρίζει σουηδική εφημερίδα

Nord Stream 1: Από τον αγωγό φυσικού αερίου λείπει τμήμα μήκους 50 μέτρων, υποστηρίζει σουηδική εφημερίδα

Προκαταρκτική έρευνα από τις Αρχές της Δανίας για τις ζημιές στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που βρίσκονται στην Βαλτική Θάλασσα έδειξε ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από «ισχυρές εκρήξεις». Την ίδια ώρα, δημοσίευμα στον σουηδικό Τύπο υποστηρίζει ότι από τον αγωγό Nord Stream 1 λείπει… ένα τμήμα μήκους τουλάχιστον 50 μέτρων! 

Η αστυνομία της Κοπεγχάγης και η υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας αναμένεται να προχωρήσουν σε περαιτέρω έρευνες για τα ρήγματα που διαπιστώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στις 26 Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ σε σημερινό δημοσίευμα της Expressen αναφέρεται πως ένα τμήμα από τον αγωγό Nord Stream 1 στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας λείπει, αφού η σουηδική εφημερίδα βιντεοσκόπησε τη ζημιά.

Τα ευρήματα της Δανίας φαίνεται πως είναι παρόμοια με αυτά των σουηδών εισαγγελέων, οι οποίοι λένε πως δύο άλλες οπές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream φαίνεται επίσης πως προκλήθηκαν από εκρήξεις και ότι η υπόθεση ερευνάται ως πράξη δολιοφθοράς. Η αστυνομία της Δανίας πάντως δεν ήταν σε θέση να πει πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Δείτε εδώ τις φωτογραφίες από τον Nord Stream 1 στην ιστοσελίδα της Expressen.

«Εξακολουθεί να είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε σχετικά με το πλαίσιο εντός του οποίου θα εξελιχθεί η διεθνής συνεργασία, για παράδειγμα με τη Σουηδία και τη Γερμανία, καθώς εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες», ανέφερε η Αστυνομία της Κοπεγχάγης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς αυτούς, οι οποίοι συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Το βίντεο από τον Nord Stream 1

Την ίδια ώρα, η σουηδική εφημερίδα Expressen υποστηρίζει ότι από τον αγωγό Nord Stream 1 λείπει ένα τμήμα μήκους τουλάχιστον 50 μέτρων. Στο βίντεο της Expressen, που τραβήχτηκε με ένα μικρό τηλεχειριζόμενο υποθαλάσσιο όχημα, ένα υποβρύχιο drone, εικονίζεται λυγισμένο μέταλλο και ο διάπλατα ανοιγμένος αγωγός στο βυθό της Βαλτικής, σε βάθος περίπου 80 μέτρων.

Οι σουηδικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν αυτό το μήνα ότι κατέσχεσαν υλικό επιτόπου, αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους. Δεν είναι σαφές πώς η επιτόπια έρευνα των Αρχών της Σουηδίας μπορεί να έχει αλλάξει την περιοχή, σύμφωνα με την Expressen.

Το βίντεο, σύμφωνα με την Expressen, τραβήχτηκε τη Δευτέρα, αλλά το σουηδικό Πολεμικό Ναυτικό και η σουηδική ασφάλεια αρνήθηκαν να σχολιάσουν. 

Δείτε πλάνα από τον Nord Stream 1: 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις