Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Nord Stream: Οργή της Ρωσίας επειδή δεν κλήθηκε στις έρευνες στον αγωγό

Nord Stream: Οργή της Ρωσίας επειδή δεν κλήθηκε στις έρευνες στον αγωγό

Διαμαρτυρία προς τους διπλωμάτες της Γερμανίας, της Δανίας και της Σουηδίας απηύθυνε η Ρωσία και η Gazprom για το γεγονός πως δεν κλήθηκαν να λάβουν μέρος στην έρευνα για τις ρωγμές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

“Η Ρωσία προφανώς δεν θα αναγνωρίσει τα ψευδοαποτελέσματα μιας τέτοιας έρευνας, εκτός αν εμπλακούν Ρώσοι ειδικοί”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών για τον Nord Stream.

Η αιτία των ρωγμών στους αγωγούς Nord Stream, περνούν από τη Βαλτική Θάλασσα, παραμένει ασαφής, όμως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λόγο για δολιοφθορά.

Από την πλευρά της, η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον πρότεινε στην Μόσχα να διεξαγάγει την δική της έρευνα επί τόπου.

Εμπόδιο τα υπολείμματα πυρομαχικών από τον Β΄Παγκόσμιο

«Η έρευνα για το σαμποτάζ αλλά περιπλέκεται λόγω της παρουσίας παλιών πυρομαχικών στον βυθό της Βαλτικής», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Δανίας.

«Είναι μία ζώνη που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πυρομαχικών -χρησιμοποιημένων ή μη – του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα στον βυθό της θάλασσας, άρα δεν είναι εύκολο», δήλωσε ο Μόρτεν Μποντσκόφ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Αλλά η δουλειά συνεχίζεται και βρίσκεται σε καλό δρόμο», διευκρίνισε.

Η Σουηδία έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι πρώτες υποβρύχιες επιθεωρήσεις επιβεβαιώνουν το σενάριο του σαμποτάζ.

«Μαζί με την Σουηδία και την Γερμανία, η Δανία διεξάγει την έρευνα που προχωρεί ικανοποιητικά. Φυσικά, ό,τι ανακαλύψουμε θα ανακοινωθεί δημόσια», πρόσθεσε ο δανός υπουργός Αμυνας.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις