Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Καντάφι έκανε… ματ! Κατάπαυση πυρός πριν ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί – Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας

– Κίνηση τακτικής από το καθεστώς Καντάφι λίγο πριν ξεκινήσει η ΝΑΤΟϊκή επίθεση
– Σε επιφυλακή παραμένει η διεθνής κοινότητα, αεροσκάφη έτοιμα να απογειωθούν από τη Μάλτα
– Μαίνονται οι μάχες στη Μιζουράτα, παιδιά μεταξύ των 25 νεκρών
– Διαβάστε στο OnAlert το σχέδιο για τον αποκλεισμό της Λιβύης – Τι λέει στο NewsIt ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ

Στην παγκόσμια σκακιέρα όπου «παίζεται» το παιχνίδι της Λιβύης, ο Μουαμάρ Καντάφι αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος και ικανός αντίπαλος για τη διεθνή κοινότητα που μέσα σε μια νύχτα θυμήθηκε να στραφεί εναντίον του.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΟΗΕ να επιτρέψει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να ανοίξει ουσιαστικά το δρόμο για την έναρξη των βομβαρδισμών, ο Συνταγματάρχης έκανε μια κίνηση ματ, δένοντας τα χέρια του ΝΑΤΟ. Διέταξε την κατάπαυση του πυρός και συμμορφώθηκε με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η κυβέρνηση της Λιβύης διακόπτει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, τονίζοντας πως το καθεστώς Καντάφι «ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την προστασία των αμάχων». Σημείωσε δε ότι θα προστατευθούν όλοι οι ξένοι και οι ξένες επενδύσεις και οι πόροι των εταιριών που έχουν επενδύσει στη χώρα.

Αμέσως μόλις η Τρίπολη ανακοίνωσε την άμεση κατάπαυση του πυρός, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατά περίπου τρία δολάρια στο Λονδίνο όπως και στη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα, πριν ακόμη ψηφιστεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Καντάφι είχε φροντίσει να απειλήσει με… κόλαση όποιον τολμούσε να του επιτεθεί.

Η Γαλλία, πάντως, ανακοίνωσε ότι παραμένει επιφυλακτική καθώς η απειλή που υφίσταται στη Λιβύη δεν έχει αλλάξει. Το ίδιο και οι ΗΠΑ, που διεμήνυσαν πως δεν εντυπωσιάζονται από λόγια και μέσω της Χίλαρι Κλίντον ζήτησαν από το καθεστώς Καντάφι να κάνει πράξεις που να δείχνουν ότι τηρεί την κατάπαυση του πυρός. Αντίθετα, η Άνγκελα Μέρκελ έκρινε ενθαρρυντικές τις πρώτες πληροφορίες για την αντίδραση Καντάφι αλλά αξίωσε «μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, ώστε ο πόλεμος που διεξάγει ο Καντάφι κατά του λαού του να τερματιστεί άμεσα», ώστε να μην αποδειχθεί πως «δεν πρόκειται για αναβλητικούς ή δόλιους ελιγμούς».

Γενικώς η διεθνής κοινότητα είναι επιφυλακτική απέναντι στις διαθέσεις Καντάφι. Το ίδιο φυσικά και η αντιπολίτευση. Ο διοικητής των Λίβυων αντικαθεστωτικών Χαλίφα Χεφτίρ χαρακτήρισε την κατάπαυση του πυρός «μπλόφα».

«Ο Καντάφι δεν λέει ποτέ την αλήθεια (…) Όλος ο κόσμος ξέρει ότι ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ψεύτης. Αυτός, οι γιοι και η οικογένειά του και όλοι αυτοί που είναι μαζί του είναι ψεύτες», κατέληξε.

Με… αναμμένες τις τουρμπίνες τα μαχητικά

Από νωρίς ήχησε ο… συναγερμός πως έρχονται στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης. Φρόντισε η Γαλλία να δώσει το κλίμα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντειβιντ Κάμερον να κινηθεί στο ίδιο μήκος. Και ανακοίνωσε ότι δε θα περιμένει την απόφαση της Βουλής για να διατάξει τη συμμετοχή των Βρετανικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις στη Λιβύη. Διαβάστε στο OnAlert το σχέδιο των συμμαχικών δυνάμεων.

Μέχρι στιγμής, για το μοναδικό που έχει αποφασίσει το ΝΑΤΟ είναι πως θα επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Μένει να αποφασιστούν όμως οι λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί αυτή η στρατιωτική δράση. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι χώρες-μέλη της Συμμαχίας θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό στις λεπτομέρειές του με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την υποστήριξη της επιβολής εμπάργκο όπλων ή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού της Λιβύης. «Το ζήτημα μίας συγκεκριμένης δράσης δεν έχει τεθεί ακόμη στο τραπέζι», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις αλλά όχι με άμεση συμμετοχή στους βομβαρδισμούς. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Την ίδια ώρα και το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με 6 καταδιωκτικά F-16 και μια φρεγάτα, ενώ η Ισπανία ανακοίνωσε μέσω της υπουργού της Άμυνας Κάρμε Τσακόν ότι θα θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ δύο στρατιωτικές βάσεις όπως και αεροπορικά και ναυτικά μέσα, μόλις εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου της.

Η Ιταλία είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Λιβύης μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσο λα Ρούσα. Πρόσθεσε άλλωστε ότι η Ιταλία έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τα ραντάρ της Λιβύης και ότι η Νάπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο συντονισμού για οποιαδήποτε αεροπορική ή ναυτική επιχείρηση.

Η Γερμανία τώρα, συζητά με το ΝΑΤΟ την πιθανότητα να αναλάβει περισσότερες εναέριες επιχειρήσεις αναγνώρισης στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η Μέρκελ.

Ο Καναδάς έστειλε καταδιωκτικά αεροσκάφη CF-18 προκειμένου να συμμετάσχει στην επιβολή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, αλλά δεν διευκρίνισε ούτε τον αριθμό των αεροσκαφών, ούτε την ημερομηνία αναχώρησής τους, που όμως θα είναι άμεση.

Η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία δεν θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική δράση στη Λιβύη, υποστηρίζουν όμως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) απαγόρευσε τις εμπορικές πτήσεις προς τη Λιβύη, έπειτα από την έγκριση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη.

«Και οι 39 χώρες μέλη του Eurocontrol μας ζήτησαν να απαγορεύσουμε όλες τις πτήσεις επάνω από και προς τη Λιβύη. Αρνούμαστε κάθε σχέδιο πτήσης που περιλαμβάνει υπέρπτηση της Λιβύης ή που αιτείται εισόδου στον λιβυκό εναέριο χώρο», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού. Από την απαγόρευση εξαιρούνται μόνο οι ανθρωπιστικές πτήσεις.

Το Σάββατο, μετά από πρωτοβουλία της Γαλλίας, διεξάγεται στο Παρίσι σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για να εξεταστεί η κατάσταση στη Λιβύη και ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί υπό το φως της πρόσφατης απόφασης του ΟΗΕ.

Λουτρό αίματος στη Μιζουράτα, 25 νεκροί – Μάχες σε Ζιντάν και Ατζνταμπίγια
Σφοδρές μάχες μαίνονται τις τελευταίες ώρες στη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης και ο μέχρι στιγμής απολογισμός των μαχών είναι τραγικός: 25 νεκροί μεταξύ των οποίων είναι και παιδιά!

Σύμφωνα με δυο γιατρούς της πόλης, τα κυβερνητικά άρματα μάχης εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την πόλη, μολονότι λίγο νωρίτερα οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ηττήθηκαν.

«Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν την πόλη με βλήματα πυροβολικού και άρματα μάχης. Αυτήν τη στιγμή έχουμε 25 νεκρούς στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μικρά κοριτσάκια», δήλωσε ένας από τους γιατρούς.

Λίγο νωρίτερα ένοπλος των εξεγερμένων είχε δηλώσει ότι οι αντικαθεστωτικοί απέκρουσαν σήμερα τη σφοδρή επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στη Μιζουράτα. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί η πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή.

Την ίδια στιγμή το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι σύμφωνα με πηγές των αντικαθεστωτικών οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι ρίχνουν ρουκέτες στις πόλεις Ζιντάν και Μιζουράτα στο δυτικό τμήμα της χώρας. Ασαφές παραμένει αν οι ρουκέτες ερρίφθησαν πριν ή μετά την ανακοίνωση των λιβυκών αρχών για κατάπαυση του πυρός.

Αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου δήλωσαν ότι μάχες διεξάγονταν και στα περίχωρα της Ατζνταμπίγια, της πόλης κλειδί στην ανατολική Λιβύη, η οποία εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, παρά την προέλαση των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι.

Ελεύθεροι οι απεσταλμένοι των New York Times
Οι τέσσερις δημοσιογράφοι της εφημερίδας, η τύχη των οποίων αγνοούνταν από την περασμένη Τρίτη στη Λιβύη, είχαν συλληφθεί από τις λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις και θα αφεθούν ελεύθεροι εντός της ημέρας.

Διαβάστε επίσης
Κατάπαυση πυρός διέταξε ο Καντάφι – Κίνηση τακτικής η συμμόρφωση με την απόφαση του ΣΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Το σχέδιο των συμμάχων για το ισχυρό χτύπημα στη Λιβύη-για πρώτη φορά Άραβες εναντίον Αράβων
ΦΑΚΕΛΟΣ ON ALERT- Tο οπλοστάσιο του Καντάφι: ένας γίγαντας με πήλινα πόδια

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε