Κόσμος

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι καρατόμησε τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε μια απόφαση που προκάλεσε έκπληξη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καρατόμησε τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε ότι θα ζητήσει αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο της χώρας να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ και να τον αντικαταστήσει με τον Ρουστέμ Ουμέροφ, τον επικεφαλής του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων της χώρας.

Η ανακοίνωση αυτή, που έγινε στο νυχτερινό, βιντεοσκοπημένο διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου προς το έθνος, προαναγγέλλει τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αναδιοργάνωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας εν καιρώ πολέμου.

Ο Ρέζνικοφ ανέλαβε υπουργός Άμυνας τον Νοέμβριο του 2021 και μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, τον Φεβρουάριο του 2022, βοήθησε να εξασφαλιστεί στρατιωτική βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων από δυτικές χώρες. Ωστόσο, το όνομά του αμαυρώθηκε από τις καταγγελίες περί διαφθοράς στο υπουργείο, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήριζε συκοφαντία.

«Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας. Ο Ολέξιι Ρέζνικοφ πέρασε περισσότερες από 550 ημέρες σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας. Πιστεύω ότι το υπουργείο χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία γενικότερα», είπε ο Ζελένσκι.

Η αντικατάσταση του υπουργού πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο και είναι απίθανο να μην υποστηριχθεί από την πλειοψηφία. Ο Ζελένσκι είπε ότι αναμένει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει επίσης τον διορισμό του Ουμέροφ. Ο 41χρονος πρώην βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ είναι Τάταρος από την Κριμαία και τέθηκε επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας τον Σεπτέμβριο του 2022. Έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις εν καιρώ πολέμου, για παράδειγμα για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι στις συνομιλίες που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε «μια πολύ σημαντική συμφωνία για την εκπαίδευση» των Ουκρανών πιλότων στη Γαλλία. «Ο συνασπισμός των σύγχρονων μαχητών μας ισχυροποιείται», είπε. Πρόσθεσε ότι με τον Μακρόν συζήτησαν και το τι θα μπορούσε να κάνει η Γαλλία για να βοηθήσει να προστατευθεί η Οδησσός και η ευρύτερη περιοχή.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χεζμπολάχ δέχτηκε την αμερικανική πρόταση για «αμοιβαία παύση των επιθέσεων» με το Ισράηλ – Η ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λίβανο
«Τα ισραηλινά πλήγματα στην Νταχίγια θα παύσουν, σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση της Χεζμπολάχ να απέχει από επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ»
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ: Οι συνομιλίες με το Ιράν «συνεχίζονται με ταχύ ρυθμό»
Ο Τραμπ αρχικά δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν το Ιράν σταματήσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά επικοινώνησε με τον Νετανιάχου και την Χεζμπολάχ που από κοινού συμφώνησαν να σταματήσουν οι επιθ΄σεις στον Λίβανο
Ντόναλντ Τραμπ